Mainos

Polttoaineen hinnannousu vähentää Hornet-hävittäjien lentotunteja

Ilmavoimissa pelätään, että vähenevien lentotuntien seurauksena voi olla lentäjien pakoa Finnairille ja muihin lentoyhtiöihin.

Puolustusvoimille on tulossa ensi vuonna 17 miljoonan euron lisälasku polttonesteiden hinnannousun vuoksi.

Ongelmaa taas kerran pohdiskellut eduskunnan puolustusvaliokunta ehdottaa tutkittavaksi sellaista järjestelyä, että eri puolustushaaroille taattaisiin vuosittain tietty minimimäärä polttoainetta. Ehdotus sisältyy valiokunnan tänään hyväksymään lausuntoon hallituksen budjettiesityksestä.

Hinnannousu koettelee erityisesti ilmavoimia. Ensi vuodelle suunnitelluista 9000 Hornet-lentotunnista voidaan näillä näkymin lentää vain 7000. Tämä merkitsee sitä, että hävittäjälentäjille asetetusta sadan vuosittaisen lentotunnin minimistä joudutaan tinkimään.

Merivoimissa polttoaineiden lisälaskua on maksettu viime vuosina tinkimällä varaosien hankinnasta. Puolustusvaliokunta pitää tällaisen tilanteen jatkumista kestämättömänä.

Libanonin kriisinhallintaoperaation vaatimia rahoja ei ehditty sisällyttää hallituksen budjettiesitykseen. Puolustusministeriön määrärahoihin lisätarve on 10,7 miljoonaa euroa ja ulkoministeriön 16,1 miljoonaa euroa.

Puolustusvaliokunta huomauttaa lausunnossaan, että euromääräisten kustannusten täysimääräinen kompensaatio ei kata puolustushallinnolle syntyviä todellisia kustannuksia. Tämä johtuu siitä, että Libanon-operaatioon lähetetään sodanajan joukoille tarkoitettua kalustoa eikä kaluston kulumista ja korjaamista Suomessa operaation jälkeen ole otettu huomioon missään laskelmissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.