Mainos

Polttoaine loppumassa Ranskassa

Useat ranskalaiset huoltoasemat tänään myydä eioota, kun rekkakuskien saartotoimet pysäyttivät polttoaineiden kuljetukset huoltoasemille.

Polttoaine uhkaa loppua Ranskassa.

Rekkakuskien saartotoimet ovat pysäyttäneet polttoaineiden kuljetukset lähes kaikista Ranskan suurimmista öljyvarastoista. Rekkakuskit vaativat polttoaineveron pudottamista 20 prosenttia.

Liikenneministeri Jean-Claude Gayssot ja rekkakuskien edustajat jatkoivat tänään aiemmin tuloksettomiksi jääneitä neuvotteluja saarron lopettamiseksi. Hallitus olisi ollut valmis laskemaan veroa vain 10 prosenttia, mitä rekkajärjestöt pitävät riittämättömänä.

Gayssot vaati Euroopan unionia ja Euroopan keskuspankkia viestittämään öljyntuottajamaille tyytymättömyyttään raakaöljyn korkeaan hintaan.
-Euroopan pitäisi yhtenä ryhmänä EKP:n kanssa ilmaista päättäväisesti halunsa keskustella asiasta myös OPEC-maiden kanssa, hän sanoi.

Tänään paniikki alkoi levitä tavallistenkin autoilijoiden keskuudessa sitä mukaa, kun huoltoasema toisensa jälkeen on joutunut pistämään lapun ovelle. Toisaalta bensan hamstraus ja toisaalta öljyvarastojen saarto ja siten uuden polttoaineen saannin pysähtyminen ovat tyhjentäneet huoltoasemien varastot ympäri maata. Lähes kaikki Ranskan suurimmat öljyvarastot ovat rekkojen saartamia

Taksikuskit ja ambulanssit mukaan

Rekkakuskien mielenosoituksiin ovat liittyneet myös mm. taksin- ja ambulanssinkuljettajat ja maanviljelijät. Mielenosoitukset alkoivat eilen. Viime viikolla polttoaineiden hintaa vastaan osoittivat mieltään kalastajat, jotka sulkivat liikenteen useissa satamissa. Hallitus lupasi kompensoida kalastajille polttoaineiden hintojen nousun.
Dieselpolttoaineen hinta on Ranskassa 4,50-5 frangia litralta (n. 4-4,5 mk). Polttoaineiden verotus on

Rekkakuskien saartoon ovat liittyneet myös taksit.

Ranskassa Euroopan toiseksi korkein, edellä on vain Britannia. Bensiinin hinnasta on verojen osuus Ranskassa 83 prosenttia ja dieselin hinnasta 77 prosenttia.

Suomessa verojen osuus bensiinin hinnasta on tällä haavaa noin 66 prosenttia ja dieselin hinnasta 55 prosenttia. Rekkakuskit ovat pysäyttäneet polttoaineiden jakelun parkkeeraamalla ajokkinsa jalostamoiden sisäänkäyntien edustalle. Jakelu oli tänään pysähdyksissä liki kaikilla Ranskan öljyvarastoilla.

Ranskalaisen öljy-yhtiön TotalFinaElfin mukaan jopa 90 prosenttia sen huoltoasemista joutuisi sulkemaan ovensa päivän loppuun mennessä. Osa alueviranomaisista kielsi joitakin huoltoasemia myymästä polttoainetta muille kuin ambulansseille, paloautoille ja lääkäreille. Tavalliset autoilijat jonottivat huoltoasemille tuntikausia tai risteilivät etsimässä huoltamoa, jolla polttoainetta olisi vielä kaupan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.