Polta rasvaa ja suojaudu taudeilta: Supermausteet ruoanlaittoon

Maissa, joissa syödään runsaasti maustettua ruokaa, kärsitään tutkimusten mukaan vähemmän kroonisista sairauksista. Näitä mausteita kannattaa käyttäää ruoanlaitossa.

1. Pippuri

Köynnöskasvi pippurin marjoista saatava mustapippuri on tutkimuksissa yhdistetty useisiin terveyshyötyihin. Pippurin sanotaan muun muassa taistelevan bakteereja vastaan sekä auttavan ruoansulatusta. Tuoreen tutkimuksen mukaan mustapippurin sisältämä ainesosa voi vaikuttaa positiivisesti myös kehon rasvanpolttoon.

2. Chili ja cayennepippuri

Chilistä löytyy apu niin laihdutukseen kuin tautien ennaltaehkäisyyn ja parantamiseen. Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa ja niissä on runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiineja. Myös paprikoista tehtyä chilimaustetta tai cayennepippuria kannattaa suosia ruoanlaitossa.

3. Curry

Tutkimusten mukaan currymausteessa käytettävä kurkumiini estää ja hoitaa tehokkaasti jännetulehduksia. Oregonin yliopiston tutkimustulokset puolestaan osoittavat, että kurkumiini lisää kehossa niiden proteiinien määrää, jotka edistävät kehon immuunijärjestelmää. Tutkijoiden mukaan kurkumiini taistelee tehokkaasti bakteereita ja viruksia vastaan ja voi näin ollen ehkäistä muun muassa tuberkuloosia.

4. Korianteri

Korianteria kutsutaan luonnon omaksi antibiootiksi, sillä siitä uutetusta öljystä voi olla apua vakavien infektioiden hoidossa. Korianteri toimii myös ruoansulatusta edistävänä mausteena.

Korianteria käytetään aasialaisissa ja meksikolaisissa ruoissa sekä Lähi-idän keittiöissä. Korianteri sopii erityisesti kalan, lampaan, kanan ja kasvisten mausteeksi. Korianteria on pidetty joissakin kulttuureissa lääkekasvina.

5. Basilika

Basilika sopii monipuolisesti lähes kaikkeen ruoanlaittoon pastakastikkeista salaatteihin ja liha- ja kalaruokiin. Lisäksi basilika sopii juustoihin, öljyyn, kastikkeisiin, jälkiruokiin ja hilloihin. Basilika rauhoittaa mieltä, edistää ruoansulatusta ja toimii lemmenyrttinä. Basilikan uskotaan auttavan myös ruokahaluttomuuteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja