Polkupyörien äänistä taidetta Kiasmassa

Lauantaina Kiasmassa esiintyvä äänitaiteilija Richard Lerman on ensivisiitillä Suomessa, hänen opettajiaan ovat muun muassa John Cage ja David Tudor. Maailmalla hänet tunnetaan jo 80-luvulla aloitetuista ääni-installaatioista ja performansseista. Hän pyyttää yleisöä luopumaan turhista ennakkokäsityksistä, kun saapuu äänitaidetapahtumaan.

Äänitaiteilija Richard Lerman sanoo haluavansa töillään kaventaa kuilua tekniikan ja ihmisen välillä. Hän nauhoittaa erilaisia luonnonääniä, säveltää musiikkia esimerkiksi polkupyörille ja puolustaa ihmisoikeuksia töillään.

Amerikkalaisen Richard Lermanin töissä luonnonäänet saavat uuden ulottuvuuden. Äänen avulla hän luo vahvoja töitä ja mielikuvia, jotka aukeavat kokijalle myös visuaalisesti. Äänitaiteeseen tottumattomille ihmisille se varmasti tuntuu aluksi oudolta, mutta suuri osa äänitaiteesta on hyvin välitöntä. Äänitaidetapahtumaan ensi kertaa tuleva löytää helposti yhteyden äänen ja visuaalisuuden välillä, äänitaiteilija uskoo.

Lerman myöntää taiteilijoiden halun tehdä omat työnsä usein liian vaikeiksi. Toisaalta yleisöstäkin moni poistaa varmistimen, kun kuulee sanan taide.

Lerman rakentaa itse mikrofoninsa, jolla hän tallentaa luonnoääniä. Esimerkiksi sävellys polkupyörille syntyi, koska taiteilijan mielestä pinnojen ratina muistuttaa ääni muistuttaa niin paljon kaakkoisaasialaista jousiorkesteria.

Lerman luennoi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian opiskelijoille alkuviikosta ja esiintyy Kiasmassa lauantaina. -Mielestäni taide on vuorovaikutusta. Varsinkin nyt sillä on tehtävää, kun maailma on teknistynyt. Taide voi osaltaan tehdä tekniikasta hyväksyttävämpää ja inhimillisempää. Omat työni onnistuvat tässä suhteessa mielestäni varsin usein, arvioi Lerman.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat