Mainos

Politkovskajan murhatutkimus palasi nollapisteeseen

Tshetshenian tilannetta kritisoinut venäläinen toimittaja ja kirjailija Anna Politkovskaja löydettiin surmattuna Moskovassa.

Venäläinen tuomioistuin on vapauttanut kolme miestä toimittaja Anna Politkovskajan murhasyytteistä.

Oikeuden mukaan veljekset Dzhabrail ja Ibragim Makhmudov eivät olleet syyllisiä avunantoon, eikä myöskään entinen poliisi Sergei Khadzhikurbanov ollut syyllinen rikoksen järjestämiseen. Myös kiristyksestä ja vallan väärinkäytöstä epäilty entinen turvallisuuspalvelun agentti todettiin syyttömäksi.

Puolustus on toistuvasti sanonut, että miesjoukon syyllisyydestä ei ole pystytty esittämään konkreettisia todisteita.

Syyttäjä on päätöksestä huolimatta vakuuttunut syytteiden pitävyydestä ja ilmoitti heti ilmoittavansa ratkaisusta ylempään oikeusistuimeen.

Koska oikeus julisti myös osallisuudesta epäillyt syyttömiksi, koko veriteko on jäämässä vaille ratkaisua ja rangaistusta.

- Kaikki on kuitenkin vielä edessä, ja nyt syyttäjän on ryhdyttävä jatkotoimiin, Politkovskajan perheen asianajaja Karina Moskalenko sanoi.

Valamiehistön tämänpäiväinen päätös vei jutun tutkinnan takaisin alkuun. Politkovskajan perhe on tähänkin asti moittinut tutkintaa saamattomuudesta, sillä varsinaiseksi ampujaksi epäiltyä ei ole koskaan saatu oikeuden eteen, eikä murhan tilaajasta ole tietoa.

Varsinaiseksi ampujaksi epäilty, karkuteillä ollut mies on nyt syytettynä olleiden kahden miehen veli. Jos heidät katsotaan syyttömiksi, kahden vuoden murhatutkinnalta putoaa pohja.

Oikeudenkäynti sujui ajoittain sekavasti. Avaintodisteita kuten syytettyjen sim-kortit, valokuva asemiehestä sekä video murhapaikalta katosi oudosti jäljettömiin prosessin aikana.

- Minulla ei ole epäilystäkään, etteivätkö syytetyt ole sekaantuneet tähän rikokseen, syyttäjä sanoi ennen tuomion julistamista.

Venäjän valtaapitävien kärkkäänä arvostelijana tunnettu toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin asuintalonsa rappukäytävässä lokakuussa 2006.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.