Mainos

Politkovskajan murhan selvittämisestä luvassa palkkio

Maailma on ilmaissut järkytyksensä toimittaja-kirjailija Anna Politkovskajan murhasta. Politkovskajan lehti lupaa palkkion murhan selvittämiseen johtavista vihjeistä.

Poliitikot, toimittajat ja ihmisoikeusaktivistit ympäri maailmaa ovat ilmaisseet järkytyksensä ja tyrmistyksensä venäläistoimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

Myös Venäjällä ihmiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään surmatekoa vastaan, mutta Kreml ja presidentti Vladimir Putin, joita Politkovskaja usein arvosteli, ovat pysyneet hiljaa.

Suomi on esittänyt EU:n puheenjohtajamaan ominaisuudessa unionin pahoittelut tapahtuneesta. Suomi esittää surunvalittelunsa Politkovskajan omaisille ja vaati katalan rikoksen perinpohjaista selvittämistä.

Myös Yhdysvallat on ilmaissut tyrmistyksensä murhasta. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Sean McCormack kuvailee Politkovskajaa peräänantamattomaksi toimittajaksi, joka teki työtään lukuisista tappouhkauksista huolimatta. Hän huomauttaa, että Venäjällä on surmattu useita toimittajia viime vuosina.

Politkovskaja valmisteli artikkelia kidutuksista

"Toimittaja haluttiin vaientaa"

Useimmissa kommenteissa murha on tuomittu yrityksenä vaientaa ihmisoikeuksien väsymättömänä puolustajana tunnettu Politkovskaja. Lähes kaikki tahot vaativat myös puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen teostaan.

- Tämän rikoksen taustalla ei ollut muita kuin poliittisia syitä, sanoo paikallisen Helsinki-ryhmän edustaja Lydmilla Aleksejeva.

Valtakunnansyyttäjä tutkintajohtoon

Politkovskajan murhatutkintaa ryhtyy johtamaan maan valtakunnansyyttäjä. Syyttäjä Juri Tshaika ilmoittaa valvovansa tutkintaa henkilökohtaisesti.

Hän on jo saanut poliisilta selvityksen tähänastisista tuloksista. Tshaika ei kuitenkaan vielä kerro tutkimuksista julkisuuteen.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan presidentti Putin on tavannut tänään Venäjän turvallisuusneuvoston jäseniä.

Anna Politkovskaja, 48-vuotias kahden aikuisen lapsen äiti, ammuttiin lauantaina kotitalonsa rappukäytävässä Moskovassa. Poliisin mukaan häntä oli ammuttu kahdesti, ensin rintaan ja sitten päähän. Politkovskaja tunnettiin ennen muuta Tshetshenian sodan kiivaana arvostelijana.

Murhan selvittämisestä luvassa palkkio

Murhatun venäläistoimittajan Anna Politkovskajan työnantaja Novaja Gazeta -lehti lupaa palkkion murhan selvittämiseen johtavista tiedoista. Lehden omistajien mukaan vihjeen antaja saa 25 miljoonan ruplan eli noin 740 000 euron palkkion.

Politkovskaja haudataan huomenna Moskovassa. Novaja Gazetan varapäätoimittaja Vitali Jaroshevski kertoi illalla, että hautajaistilaisuus alkaa 10. lokakuuta kello 13.30 paikallista aikaa.

Politkovskaja haudataan Moskovan Trojekurovskojen hautausmaalle.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

(7.10.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.