Politkovskajan murhan käsittely alkaa ilman murhaajaa

Toimittaja Anna Politkovskajan murhan oikeudenkäynnin on määrä alkaa keskiviikkona moskovalaisessa sotilastuomioistuimessa.

Kaksi vuotta Politkovskajan kuoleman jälkeen kolme miestä on asetettu syytteeseen tappajan avustamisesta. Tappaja itse on kuitenkin vapaalla jalalla eikä riippumatonta tutkimusta ole järjestetty siitä, kuka murhan tilasi.

Oikeuden eteen astuu myös neljäs mies. Hän on entinen turvallisuuspalvelu FSB:n agentti, jota aluksi syytettiin Politkovskajan osoitteen antamisesta murhaajille. Nyt hänen syytteensä koskevat kiristystä ja vallan väärinkäyttöä. Hänen asemansa vuoksi juttu käsitellään sotilastuomioistuimessa, minkä pelätään johtavan salaiseen oikeudenkäyntiin.

Novaja Gazeta -lehdelle työskennellyt Politkovskaja ammuttiin kaksi vuotta sitten lokakuussa kotinsa ulkopuolella Moskovassa. Hän oli kirjoituksissaan arvostellut Venäjän johtoa erityisesti Tshetshenian sodan vuoksi.

Tshetsheenit viranomaisten silmätikkuna

Venäläisten syyttäjäviranomaisten mukaan murhaan osallistui useita tshetsheenejä, ja käskyn antoivat ulkomailla asuvat silloisen presidentti Vladimir Putinin viholliset.

Itse ampujaksi epäillään tshetsheeni Rustam Mahmudovia, joka kesällä asetettiin murhasta syytteeseen poissaolevana. Venäläisviranomaiset uskovat hänen paenneen Länsi-Eurooppaan. Nyt alkavassa oikeudenkäynnissä syytettyinä on Mahmudovin kaksi veljeä sekä Moskovan poliisin entinen työntekijä.

Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI vaati viime viikolla Politkovskajan murhaajia oikeuden eteen. Samalla lehdistöinstituutti kehotti venäläisviranomaisia ryhtymään toimiin uusien toimittajien murhien estämiseksi.

-Neljä toimittajaa on murhattu pelkästään tänä vuonna. Venäjä on edelleen toimittajille yksi maailman vaarallisimpia maita, IPI:n johtaja David Dadge huomautti.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kutsui alkamassa olevaa oikeudenkäyntiä hyvin rajoitetuksi.

-Juttu ei ole loppuunkäsitelty. Tutkimusten pitää jatkua, kunnes tämän ihmisiä järkyttäneen murhan tekijä ja suunnittelija on saatu kiinni, järjestö vaati surman vuosipäivänä.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat