Mainos

Politkovskajan muistotilaisuudessa ei uskottu muutokseen

Moskovan keskustan muistomielenosoitus keräsi suuren joukon Moskovan tunnetuimpia oppositio-, media- ja kulttuurihahmoja muistelemaan toimittaja Anna Politkovskajaa. Samalla oli tarkoitus järjestää myös tiedotustilaisuus, jossa olisi puhunut kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön puheenjohtaja Jean-Francois Julliard. Tilaisuus jäi kuitenkin haaveeksi, sillä enempää Julliard kuin hänen avustajansakaan eivät saaneet viisumia Venäjälle.

Tilaisuus aloitettiin hiljaisella hetkellä kello 16.03, samalla kellonlyömällä kun Politkovskaja murhattiin kotitalonsa rappuun tasan kolme vuotta sitten.

Yksi räväkimmistä puhujista oli entinen pääministeri Mihail Kasjanov, joka syytti ”niin sanottua Yhtenäinen Venäjä-puoluetta” läpeensä korruptoituneeksi.

- Toimittajien on vastakin pakko uskaltaa kirjoittaa myös vallanpitäjien valheista, Kasjanov julisti ja vaati Venäjälle vapaita vaaleja. Yleisö innostuikin hetkeä myöhemmin huutamaan rytmikkäästi ”Venäjä ilman Putinia”

Politkovskajaa muistelivat puheissaan myös entinen varapääministeri Boris Nemtsov, Jabloko-puolueen johtaja Sergei Mirohin sekä vangitun öljymiljonäärin Mihail Hodorkovskin asianajaja Juri Schmidt.

Ei kiinnostanut

Monet mielenosoittajat olivat paikalla periaatteesta, ei niinkään muutokseen uskoen.

- Näettehän, ei täällä ole kuin muutama sata ihmistä. Ihmiset eivät vaivaudu paikalle, valitti ekonomisti Jelena Razmahnina.

- En usko että Venäjä muuttuu meidän elinaikanamme mihinkään, mutta ehkäpä lastemme aikana.

Monet arvelivat myös että Politkovskajan murhan tilaaja jää rangaistuksetta.

Farssimainen oikeudenkäynti onkin antanut aihetta epäluuloon. Murhan avunannosta syytetyt miehet ehdittiin jo kerran julistaa syyttömiksi, minkä jälkeen valamiehistö vaihdettiin ja oikeusprosessi käynnistettiin uudestaan. Lopulta korkein oikeus määräsi syyskuun alussa jutun palautettavaksi syyttäjänviraston tutkintaan. Rikostutkimukset ovat siis lähes alkupisteessään.

Puhujat kannustivat kuitenkin sitkeyteen.

- Jos vain jaksamme muistella näitä murhattuja aina kun voimme, se on ainoa tapa millä voimme suojella niitä jotka tekevät edelleen Anna Politkovskajan ja Natalia Estemirovan työtä, sanoi Moskovan Helsinki-ryhmän puheenjohtaja Ljudmila Aleksejeva.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Seitsemän uutiset 7.10.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.