Mainos

Politkovskaja-oikeudenkäynti alkoi myrkytysepäilyjen varjossa

Venäläistoimittaja Anna Politkovskajan odotettu murhaoikeudenkäynti alkoi Moskovassa dramaattisella lykkäyspyynnöllä.

Politkovskajan perhe joutui pyytämään kuulemisille lykkäystä, sillä perheen asianajajan Karina Moskarenkon epäillään joutuneen myrkytysyrityksen kohteeksi. Moskarenko ei pystynyt matkustamaan Moskovaan täksi päiväksi oikeudenkäynnin alkua varten.

Ranskan poliisi tutkii edelleen Moskarenkon autoa, johon epäillään piilotetun myrkyllistä elohopeaa tai sitä muistuttavaa ainetta. Aineen löysi autosta Moskarenkon aviomies. Ainetta ei ole vielä analysoitu, mutta kemistinä työskentelevän aviomiehen ensiarvion mukaan kyse voi olla elohopeasta.

Määrä ei ole riittävän suuri aiheuttamaan hengenvaaraa, mutta sairastumisen kyllä. Stavitskajan mukaan niin Moskarenko kuin hänen perheensäkin kärsivät nyt mm. pahoinvoinnista, pyörrytykseestä ja päänsärystä. Moskarenko

- Olo on huono, mutta ei mitenkään kohtalokkaan vakava. Pahoinvointia joka tapauksessa, Moskarenko itse kertoo tilastaan www.khodorkovsky.ru <http://www.khodorkovsky.ru/> -nettisivuilla. Moskarenko on toiminut aiemmin myös vankilatuomion saaneen oligarkin Mihail Hodorkovskin asianajajana.

Päätekijät vapaalla jalalla

Politkovskaja ammuttiin kotiovensa eteen 7. lokakuuta 2006, ja murhaa on tutkittu sen jälkeen yli kaksi vuotta, toistaiseksi laihoin tuloksin.

Oikeuden eteen ei ole onnistuttu toimittamaan enempää murhan tekijää kuin tilaajaakaan. Tekijäksi epäillään tshetsheenitaustaista Rustam Mahmudovia, jonka uskotaan oleskelevan jossakin Länsi-Euroopassa. Tilaajan henkilöllisyydestä ei ole tietoa.

Nyt syytteeseen on asetettu kaikkiaan neljä miestä. Heistä kaksi on Rustam Mahmudovin veljiä ja yksi entinen poliisi. Heitä epäillään avunannosta murhaan. Neljäs syytetty on entinen FSB-agentti jota syytetään muun muassa vallan väärinkäytöstä.

Syytetyt vaativat avointa käsittelyä

Oikeudenkäynnin ensimmäinen asia on päätös siitä, käsitelläänkö asia suljetuin ovin vai avoimesti.

Kaikki syytetyt sanovat olevansa syyttömiä.

- Juttu jonka syyttäjä on toimittanut oikeudelle on häpeällisen huono, sanoo syytettyjen asianajaja Murat Musajev.

- Olemme varmoja että syyttäjät yrittävät saada asian käsittelyyn suljetuin ovin peittääkseen tutkinnan heikkouden, mutta toivomme, ettei oikeus tee niin.

Politkovskajan perheen asianajajan Karina Moskarenkon elohopeamyrkytys on tuonut monelle mieleen entisen venäläisagentin Alexander Litvinenkon tapauksen. Litvinenko kuoli Lontoossa vuonna 2006 altistuttuaan tappavalle määrälle radioaktiivista poloniumia.

Litvinenko syytti Venäjän korkeinta johtoa Politkovskajan murhasta. Muun muassa Venäjän entinen presidentti ja nykyinen pääministeri Vladimir Putin on kiistänyt Kremlin yhteydet Politkovskajan kohtaloon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.