Mainos

Politiikkaviikko vetää yleisöä Gotlantiin – "Esiintyminen on vahvaa ja puheissa paljon enemmän tunnetta kuin meillä"

Ruotsissa Gotlannin saarella on meneillään suuren suosion saanut Almedalenin politiikkaviikko.

Politiikkaviikon ohjelmassa on tänä vuonna kaikkiaan noin 4000 tapahtumaa. Viime vuonna siihen osallistui noin 40 000 ihmistä. Ruotsin valtiopäivien kahdeksasta puolueesta kullekin on nimetty yksi nimikkopäivä politiikkaviikolla.

Gotlannissa on paikalla SuomiAreenan vastaava tuottaja Mari Haavisto. Hänen mukaansa Suomi on teemana esillä noin kolmessakymmenessä Almedalenin keskustelussa.

– Suomi on noussut hyvin esiin muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa erityisesti Itämeren ja Venäjän yhteydessä. Eräässä tilaisuudessa puhuttiin Suomi100-juhlavuodesta, nimenomaan hyvinvoinnin näkökulmasta. Yksi tilaisuus, jossa Suomesta keskusteltiin, oli perustulokokeilu. Ja koska Hanasaari on yhtenä järjestäjänä, myös Ahvenanmaan asioista on puhuttu. 

Haaviston mukaan ruotsalaisten kiinnostus yhteiskunnalliseen keskusteluun on kova.

Esimerkiksi Almedalenissa on perinne, että joka ilta yhden puolueen puheenjohtaja pitää puheen suurelle yleisölle.

– Puolueen omat kannattajat ovat eturivissä, mutta muutakin yleisöä tulee todella paljon. Täällä ollaan pikkuisen edellä puhetavassa ja esiintymisessä, joka on todella vahvaa ja puheissa on enemmän tunnetta kuin meillä. Esimerkiksi eilen keskustapuolueen Annie Lööf tuomitsi puheessaan rasismin erittäin voimakkaasti. Yleisössä oli myös ruotsidemokraatteja, joiden riveistä ei juuri taputuksia kuultu, Haavisto kertoo.

SuomiAreena käynnistyy ensi maanantaina Porissa. SuomiAreenassa on luvassa ensi viikon aikana 170 keskustelutilaisuutta, joissa kuullaan lähes tuhatta puhujaa.          

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.