Mainos

Politiikka ei kiinnosta pohjoisen nuoria

Nuoret arvostavat demokratiaa, mutta eivät usko pystyvänsä vaikuttamaan asioiden etenemiseen.

Maailman toimivimmiksi demokratioiksi arvioiduissa Pohjoismaissa politiikka ei kiinnosta nuoria. Syksyllä julkistettavan tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa nuoret eivät usko, että he pystyisivät itse vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin.

Göteborgin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret arvostavat demokratiaa, mutta eivät usko pystyvänsä itse vaikuttamaan asioiden etenemiseen.

Sen sijaan eteläeurooppalaisten nuorten usko heidän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa on suuri. 45 prosenttia Kyproksen, 40 prosenttia Portugalin ja 32 prosenttia Kreikan teini-ikäisistä sanoo haluavansa mukaan politiikkaan.

Suomalaisista ja tanskalaisista vastaavaa harkitsi vain 15 ja ruotsalaisista ja norjalaisista 21 prosenttia. Poliittisiin mielenosoituksiin valmiita oli Kyproksella 89 prosenttia vastanneista. Norja ja Ruotsi jäivät hännänhuipuiksi 50 prosenttiin.

Innottomuus näkyy myös äänestämisessä. Lähes kaikki kyproslaiset aikoivat äänestää, heti kun he ovat riittävän vanhoja. Suomalaisista ja norjalaisista äänestäminen kiinnosti vain 87 prosenttia ja ruotsalaisista 75 prosenttia.

Kaksi vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 70 000 14- ja 15-vuotiasta nuorta 28 Euroopan maasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.