Mainos

Politiikka ei kiinnosta nuoria

Suomalaisnuorten mielenkiinto politiikkaa kohtaan on vähäistä.

Vain noin viidesosa peruskoulun päättövaiheen oppilaista on kiinnostunut politiikasta. Näillä lukemilla Suomi sijoittuu kansainvälisessä 28 maan vertailussa viimeiselle sijaille. Nuorten kansalaisten yhteiskunnalliset tiedot ja taidot ovat Suomessa kuitenkin kärkiluokkaa. Tässä mittauksessa Suomi tuli toiseksi.

Suomalaiset pojat suhtautuvat maahanmuuttajien oikeuksiin penseästi. Penseys lisääntyy peruskoulun päättövaiheessa. Varauksellisella suhtautumisella maahanmuuttajiin on yhteyksiä oppimateriaaleihin ja kansallisen identiteetin rakenteeseen. Suomalaisten nuorten asenne omaa kansakuntaa kohtaan on muita pohjoismaalaisia myönteisempi. Suomalaiset nuoret luottavat yhteiskunnan laitoksiin, mutta eivät niin paljon kuin muiden pohjoismaiden nuoret.

Suomalaiset nuoret kokevat vaikutusmahdollisuutensa koulussa vähäisiksi. Suomalaiset nuoret ottavat osaa oppilaskuntien ja muiden koulun hallintoelinten toimintaan olennaisesti vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset nuoret. Yhteiskunnallista opetusta Suomessa annetaan vähemmän kuin muissa OECD-maassa.

14-vuotiaiden peruskoululaisten käsityksiä on selvitetty Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa Nuori kansalainen -tutkimuksessa, joka on osa laajaa kansainvälistä Civic-vertailututkimusta. Kansalliseen osuuteen Suomessa osallistui 6 000 oppilasta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.