Mainos

Politiikan tutkija: Obaman kannabiskannanotto oli taktinen veto

22:36

Politiikan tutkijan mielestä Barack Obaman kannabislausunnossa oli tarkkaan harkittua populismia. Lausunto voi myös olla ensimmäinen askel USA:n huumeiden vastaisen sodan lopettamiseksi.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mielestä kannabiksen käyttö ei ole sen vaarallisempaa kuin alkoholin juominen.

Obama sanoi eilen julkaistussa New Yorker -lehden haastattelussa, että hänen mielestään Yhdysvaltain osavaltioiden pitäisi edetä kannabiksen laillistamissuunnitelmissaan.

Presidentin mielestä marihuanaan liittyvät rangaistukset kasautuvat tietyille vähemmistöille kohtuuttoman paljon. Obama huomautti lisäksi itsekin polttaneensa kannabista nuorempana.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi, että kyse on taitavasta yleisön kosiskelusta.

– Lausuntoa arvioitaessa on tietenkin otettava huomioon populismi-aspekti ja se, halusiko Obama vaikuttaa lausunnollaan kannatuslukuihinsa.

– Obama kyllä tietää, mitkä ovat yhteiskunnalliset trendit. Ja yhteiskunnassahan kannabis nähdään nyt yleisesti positiivisemmin kuin 10 tai 20 vuotta sitten. Luulen, että taustalla on myös ihan oikea näkemys siitä, että on koittanut aika. Olisin yllättänyt, jos tämän lausunnon jälkeen liittovaltio pyrkisi toimiin niitä osavaltioita vastaan, joilla on kannabis-kokeiluja.

Lopettaako USA huumeiden vastaisen sodan?

Pasternak pitää Obaman kannabis-lausuntoa toisaalta alkusoittona USA:n huumeiden vastaisen sodan lopettamiselle.

– Yhdysvallat on käynyt pari vuosikymmentä sotaa niitä Latinalaisen Amerikan valtioita vastaan, joissa huumeita viljellään ja tuotetaan. Sotaan on käytetty miljardeja dollareja. Nyt Obama on päättänyt Irakin sodan ja Afganistanistakin ollaan vetäytymässä, ja tämä voi olla alkusoittoa sille, että Yhdysvallat voisi lopettaa myös huumeiden vastaisen metaforisen sodan. Lausunto voidaan nähdä jossain vaiheessa yhtenä ensimmäisistä askeleista siinä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja