Mainos

Politiikan toimittajan kommentti: Ministeriruletti pyörii SDP:ssä

MTV3:n politiikan toimittaja Vesa Kalliopää spekuloi sitä, miten SDP tulee mahdollisesti kierrättämään ministereitään.

Keväällä SDP:n ministeriryhmään tulee vaihdoksia. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisella ei ole varaa olla toteuttamatta itse esiin nostamaansa ministerikierrätystä. Seuraaviin vaaleihin täytyy mennä osin uusilla ministerinaamoilla tai Urpilainen itse joutuu selittelemään. SDP:llä on Urpilaisen johdolla takanaan jo niin monta vaalitappiota, että kaikki konstit on kokeiltava. Tuuli saattaa käydä myös avustajakaartissa.

Ja tässä arvauksia: opetusministeri Jukka Gustafsson ja ulkoministeri Erkki Tuomioja saavat tehdä tilaa nuoremmille. Kumpikin herroista alkaa olla SDP:nkin mittapuulla ikämiessarjaa - ehkä eivät enää edes pyri eduskuntaan. Tietenkin kierrätys kirpaisee, mutta näille herroille se ei olisi mikään tulevaa uraa leimaava kuoleman suudelma. Arvostettu työministeri Lauri Ihalainen ja puolueen joka paikan toivo Krista Kiuru ( viestintä- ja asuntoministeri) ovat kierrätykseltä suojassa.

Tuomioja toki on ulkoministerinä kokenut, mutta sitä suuremmalla syyllä demareiden on aika yrittää laventaa ulkopoliittisen osaamisensa pohjaa. Gustafsson puolestaan sai ministerinpaikan enemmän pitkän puolueuran ja aluepolitiikan takia kuin ylivertaisen osaamisen tai kansaa villitsevän karisman ansiosta.

Omienkin moittima peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson sen sijaan saattaa säilyttää paikkansa, vaikkei hän todellakaan ole SDP:n ministeriryhmän kirkkain poliittinen kynttilä. SDP tarvitsee julkkistaan ja hän ministeripestiään. Ja mikä tärkeintä: muiden puolueiden edustajat ovat ankarasti arvostelleet peruspalveluministeriä. Guzenina-Richardson on saanut arvostelun ansiosta eräänlaisen koulukiusatun koskemattomuuden. Puheenjohtaja Urpilaisen tuskin kehtaa tai uskaltaa panna Guzenina-Richardsonia vaihtoon, vaikka mieli tekisikin. Ja sitäpaitsi - keneltä kysyä neuvoa naistenlehti-, vaate- yms. asioissa, jos suututtaa Marian?

Ketä sitten Tuomiojan ja Gustafssonin tilalle? Ulkoministerin paikka on demareille vaikeampi täytettävä. Ulkopolitiikkaa ymmärtävistä demareista Eero Heinäluoma haluaa pysyä eduskunnan puhemiehenä ja EU-valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri on nainen ja vielä samasta vaalipiiristä kuin Jutta Urpilainen. Demareilla on ollut tapana, että naisministereitä ja miesministereitä on yhtä paljon ja että he tulevat yleensä eri vaalipiireistä.

Yksi vaihtoehto ulkoministeriksi olisi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Voi kuitenkin olla, että häntä ei haluta päästää pois tärkeältä ryhmyrin paikalta. Seuraavaksi mieleen tulee SDP:n joka paikan toivo Krista Kiuru, jonka osa demareista uskoo voivan vaikka lentää kuuhun ilman rakettia. Jos Kiurusta tulisi ulkoministeri, niin viestintä- ja asuntoministeriksi sopisi SDP:n miesjulkkis, entinen puoluesihteeri ja YLE-pomo Mikael Jungner. Jungnerhan oli Urpilaisen löytö jo puoluesihteeriksi.

Opetusministeriksi voisi nousta SDP:n toinen joka paikan toivo, rakettimaisen poliittisen nousun tehnyt ensimmäisen kauden kansanedustaja Antti Lindtman. Moni demari uskoo hänen kykynevän kävelemään vetten päällä housujaan kastelematta. Bonuksena olisi vielä uusi tuore naama hallituksessa. Toinen vaihtoehto olisi vaikkapa tamperelainen kansanedustaja Pia Viitanen, jonka valinta vähentäisi pirkanmaalaisten demareiden tuskaa ministeripaikan menetyksestä (Gustafsson). Viitasen valinta edellyttäisi kuitenkin nais- ja miesministerien tasapainon horjuttamista.

Mutta kaikki voi mennä toisinkin. Tuo edellä kirjoitettu on vain valistunutta arvailua. Vain pari asiaa on varmaa: 1. Kaikki ministeripaikat täytetään 2. Halukkaita riittää

Homma ratkeaa joskus loppukeväästä, kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen saa päätöksensä tehtyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.