Mainos

Politiikan konkarit: Yleislakko näkyvissä – Sipilän johtajuus hiipumassa

Huomenta Suomessa vierailleet politiikan konkarit uskovat Suomen olevan jopa matkalla kohti yleislakkoa.

Lakkoaseesta on hiljaisella äänellä puhuttu muutamia päiviä. Siitä saakkka, kun hallitus julkaisi työntekijöihin kohdistuneen leikkauslistansa.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi ja viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajaksi kansanedustajan pallilta siirtynyt Mikael Jungner eivät yllättyisi lakkoilusta.

– Oikeastaan kaikki pyörät on käännetty sellaiselle polulle, että lakkoa kohti mennään, ellei joku sitä pysäytä. Pitää vain toivoa, että joku palauttaa maltin, Jungner sanoo.

Sasi on samoilla linjoilla, mutta muistuttaa, ettei yleislakko ole enää nykypäivää, kuten se oli edellisen suurlakon aikaan 1956.

– Kyllä se on todennäköistä. Kysymys on siitä, Kuinka pitkään lakkoillaan. En ole ollenkaan vakuuttunut, että ihmiset ovat valmiita kuukausikaupalla olemaan yleislakossa. Se ei ole tätä päivää. Nyt ollaan aidosti murroskohdassa. On pakko tehdä sisäinen devalvaatio, kun ulkoista ei voi tehdä. Tämä johtaa siihen, että neuvottelutavat muuttuu olennaisella tavalla, se kipu maksaa aina jotakin.

Sasi sanoo myös, että ensi vuodelle ennustettu heikkokin talouskasvu on vaarassa, jos suunnitellut työelämä-kiristykset aiheuttavat levottomuutta ay-liikkeessä.

 

Molemmat politiikan konkarit myös arvioivat pääministeri Juha Sipilää johtajana. Alku ainakin saa kiitosta. Jatko vähemmän.

Jungnerin mielestä Sipilä tarttuu esimerkillisellä tavalla asioihin ja on suoraviivaisen mutkaton. Hallituksen alkutaipaleen puheet uudesta tavasta johtaa uhkaavat kuitenkin jäädä päivän politiikan jalkoihin.

– Nyt on vaarana, että Sipilä ja hallitus linnoittautuvat vanhaan tapaan bunkkeriin ja ohjaavat toimintaa sieltä.

Jungner sanoo, ettei politiikka Suomea pelasta. Se luo reunaehdot, joissa esimerkiksi yritykset voivat toimia.

– Vähän narulla työntää. Yritykset maan pelastaa. Esimerkkeinä kokeilukulttuuri ja digitalisaatio.

Sasin mielestä Sipilän yritysjohtajatausta näkyy. Hänellä on selkeä tapa neuvotella. Ensin täytyy olla tavoite ja sitten katsotaan, miten siihen päästään.

– Hallitustaipaleen alussa oli hyvää pöhinää. Nyt aletaan ajautua vanhoihin uomiin, Sasi miettii.

Jungnerin mukaan pääministerin ilmoitus oman kotinsa avaamisesta pakolaisille oli tyylikäs, vilpitön teko. Sasi on samoilla linjoilla. Mutta eilinen ilmoitus ministereiden viikon palkattomuudesta uhkaa heti ajautua puskafarssin puolelle.





Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.