Mainos

Poliittista suukopua Ruotsissa

Entisen pääministerin Carl Bildtin mahdollinen nimitys YK:n Kosovon-erityisedustajaksi on johtanut Ruotsissa kiivaaseen sananvaihtoon hallituksen ja opposition välillä.

Pääministeri Göran Persson sanoi Naton huippukokouksen jälkeen viikonvaihteessa, että Bildtin "tasapaino on ilmeisesti järkkynyt". Tänään Persson ilmoitti, ettei hän aio perua lausuntoaan, ja arvosteli samalla ruotsalaislehtien pääkirjoituksia, joiden mukaan pääministerin olisi pitänyt asettaa sanansa paremmin.

Persson antoi terävän lausuntonsa Bildtistä sen jälkeen, kun Bildt oli arvostellut maansa ulkoasiainhallintoa amatöörimaisista otteista ehdokkuutensa käsittelyssä. Bildt, joka johtaa oppositiossa olevaa maltillista kokoomusta, pahoitti mielensä, kun ulkoministeri Anna Lindh vahvisti Bildtin olevan ehdokkaana YK:n Kosovon-välittäjän tehtävään. Tällainen ennakkoilmoitus ehdokkaana olosta ei ole kansainvälisen käytännön mukainen. Bildt, 49, toimi kansainvälisenä Bosnian-erityisedustajana 1995-97.

Nimitys lähipäivinä

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin tiedottaja Fred Eckhard kertoi tänään Berliinissä, että Annan nimittää Kosovon-välittäjän aivan lähipäivinä.

Ehdokkaina on Bildtin lisäksi mainittu Itävallan entinen liittokansleri Franz Vranitzky ja Sveitsin eroava ulkoministeri Flavio Cotti, joka kuitenkin ilmoitti perjantaina, ettei hän ole käytettävissä. Aiemmin tehtävään oli veikkailtu myös YK:n nykyistä Bosnian-erityislähettilästä Elisabeth Rehniä.

Kun Eckhardilta kysyttiin, onko presidentti Martti Ahtisaaren nimi ollut esillä arvailuissa tulevan välittäjän henkilöydestä, hän vastasi: -Ei minun tietääkseni.
(STT-TT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.