Mainos

Poliitikot puhuneet jälleen vappuna

Suomalaispoliitikot ovat pitäneet perinteisiä vappupuheitaan.

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat, puoluesihteeri Eero Heinäluoma ja ulkoministeri Erkki Tuomioja keskittyivät vappupuheissaan työelämän kysymyksiin. Heinäluoma kiirehti hallitusta tekemään uusia työllisyyttä tukevia päätöksiä.

- Vielä tämän kevään aikana on sovittava työnantajien sotu-maksun poistamisesta tai huomattavasta keventämisestä yli 55-vuotiaiden työntekijöiden osalta. Heinäluoman mukaan tähän pitäisi käyttää kehysriihessä sovitut 150-200 miljoonaa euroa.

Hän kiitteli puheessaan hallitusyhteistyötä keskustan kanssa ja arvioi sen sujuneen paremmin kuin moni aluksi kuvitteli.

- Keskustan sana on pitänyt, Heinäluoma kehui.

Hän kehotti hallituspuolueita tuntemaan oman vastuunsa arkisten asioiden hoitajana ja hakemaan arvostusta käytännön työnäytöillä, ei ennenaikaisella presidenttipelillä.

Ulkoministeri Tuomioja totesi, että Suomen kilpailukyvyn parantaminen vaatii hyvinvointipalvelujen parantamista, ei heikennyksiä. Hän vaati sosiaalidemokratiaa torjumaan uusliberalistiset taipumukset käyttää väärin käsitteitä uudistaminen, reformit ja muutokset.

- Niitä käytetään ikään kuin yhteiskunnan ainoa muutoksen suunta olisi suurempaan eriarvoisuuteen ja yhteiskuntaan, jossa vauraus ja edut kasaantuvat yhä harvemmille.

Tuomiojan mukaan muutokset, joiden myötä vanhoja työpaikkoja katoaa ja uusia syntyy, ovat väistämättömiä ja osa Suomen taloutta ja hyvinvointia vahvistavaa kehitystä. Muutosten vaikutusten lieventämiseksi tarvitaan laajaa ja vahvaa muutosturvaa, jotta pelkoihin ei olisi aihetta. Muutosturvan parantamisessa saatiin alku viime tuporatkaisussa, mutta työtä riittää vielä.

- Sosialidemokratian ei tule leimautua muutosvastarinnan kiiskeksi, Tuomioja neuvoi.

Haatainen: Hallitustyö sujunut kohtuullisesti

Kolmas SDP:n puheenjohtajaehdokas, opetusministeri Tuula Haatainen arvioi myös hallitusyhteistyötä ja arvioi sen sujuneen kohtuullisesti. Hän arvosteli keskustan linjaa kuntauudistustyössä,

- Keskustaa viehättää nyt kuitenkin jostain kumman syystä ajattelutapa, että kuntalaisten tarvitsemia palveluja olisivat vain sairaanhoito ja sivistystoimi ja niitä varten olisi tarve perustaa kolmas byrokratiaporras, Haatainen kummasteli.

Siimes peräsi vasemmiston yhteistyötä EU-politiikassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes vaati vappupuheessaan parempaa vasemmiston yhteistyötä EU-politiikassa. Siimes sanoi Joutsenossa, että haasteita on sekä EU-parlamentissa että ministerineuvostossa. Hän tölväisi samalla vasemmistoliiton europarlamentaarikkoa Esko Seppästä.

- Euroopan parlamentissa tehtävän politiikan saralla vasemmistoliiton suuri haaste on se, että meidän meppimme ei ollenkaan aina piittaa siitä, mitä eurooppalainen ammattiyhdistysliike ajattelee esillä olevista asioista. SDP:n puolella suuri haaste on taas se, miten demariministerit saataisiin muistamaan ammattiyhdistysliikkeelle tärkeät arvot ja asiat myös Vanhasen hallituksessa.

Siimes arvioi, että hallituksen linja on kovenemaan päin.

-Koko vasemmiston yhteinen haaste onkin nyt varmistaa se, että Vanhasen hallitus ei asetu työnantajien Eurooppa-poliittisten tavoitteiden takuumieheksi.

Siimes totesi, että vasemmistopuolueiden rajat ylittävä yhteistyö on tärkeää, mutta että myös työväenpuolueiden väliset rajat pitää voida ylittää käytännöllisen yhteistyön merkeissä. Erityisen keskeistä se on kunnallispolitiikassa, Siimes sanoi.

Katainen vaatii hallitukselta vastauksia kuntien ahdinkoon

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaatii hallitusta kertomaan, miten se aikoo parantaa työllisyyttä ja tasapainottaa julkisen talouden. Katainen sanoi vappupuheessaan Siilinjärvellä, että hallituksen epäonnistunut työllisyyspolitiikka uhkaa hyvinvointipalvelujen rahoitusta.

- Hallituksen on rehellisesti kerrottava, miltä kuntien rahoituspohja näyttää 100 000 uuden työpaikan lupauksen jäädessä vain lupaukseksi, Katainen patisti.

Hän muistutti, että hallituskauden puolivälissä Suomeen on syntynyt vasta 20 000 uutta työpaikkaa. Samalla alijäämäisten kuntien lukumäärä on punamullan aikana noussut 137:ään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.