Mainos

Poliitikot ja simpanssit eivät niin kaukana toisistaan?

Älykkyyden mittaaminen on jo itsessään vaikeaa. Älykkyyskokeet mittaavat vain älykkyyden yhtä puolta ja jättävät huomioimatta järkevyyden ja luovuuden, eli korkea älykkyysosamäärä ei välttämättä suojaa tyhmiltä päätöksiltä tai tyhmältä käytökseltä.

Vielä vaikeampaa on vertailla eri lajien älykkyyksiä, kertoo eläintieteilijä Jussi Viitala. Ihminen on Viitalan mukaan ylivoimainen muihin lajeihin nähden pinsettiotteen takia.

- Meillä on käsi, joka pystyy sekä voima- että tarkkuusotteeseen. Sanotaan, että koko tämä meidän tietämys nykymaailmankaikkeudesta ja kaikkein pienimmistä asioista perustuu kädentaitoon. Me pystymme rakentamaan instrumentteja, joilla me voimme havainnoida niitä, Viitala toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

- Ei meidän älymme välttämättä tarvitse olla parempi kuin muilla lajeilla, mutta meillä on kädet, jotka tekee meistä ylivoimaisia.

Viitalan mielestä simpanssi on kuin karvapeitteinen ihminen. Simpanssi kykenee monenlaisiin ongelmanratkaisuihin. Viitala näkee myös yhtymäkohtia ihmisten ja simpanssien poliittisessa valtataistelussa.

- Jos ajatellaan tällaista poliittista peliä, jota me tässä olemme seuranneet Suomessa, niin professori Frans de Waal tutki simpanssipolitiikkaa Arnhaimin eläintarhassa 1970 -luvulla ja totesi, että simpanssien kolmen uroksen valtataistelussa kaikki Machiavellin menetelmät otettiin käytäntöön: lahjonta, uhkailu, liittolaisten hakeminen ja kaikki mahdollinen.

- Frans de Waal tuli siihen tulokseen, että simpanssin sosiaalinen äly saattaa olla jopa parempi kuin ihmisen.

Katso eläintieteilijä Jussi Viitalan haastattelu (Huomenta Suomi 1.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.