Mainos

Poliitikot: EU:n yhteinen Venäjä-linja kiven alla

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa epäillään EU:n kykyä yhtenäiseen Venäjä-linjaan maanantain huippukokouksessa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) arvioi, että monien EU-maiden taloudelliset intressit ajavat poliittisten intressien ohi. Kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo yhteisen linjan löytymisen olevan EU:lle elämän ja kuoleman kysymys, mutta myöntää olevansa sen suhteen pessimistinen.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) selvittivät hallituksen ja tasavallan presidentin linjavetoja EU:n huippukokousta varten eilen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle ja suurelle valiokunnalle. Parituntinen kokous antoi harvinaisen yksimielisen tuen Suomen tavoitteille.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoo, että kansanedustajat pitivät onnistuneena varsinkin sitä kohtaa, jonka mukaan ei pidä lähteä sellaisiin pakote- ja rankaisutoimiin, joista on vaikea päästä eroon.

Jaakonsaari: EU:n uskottavuus pelissä

Osa EU-maista suhtautuu Venäjään nyt aika aggressiivisesti, ja toisilla on valvottavanaan suuria taloudellisia etuja, lähinnä energia-alalla. Suomestakin Fortum on investoinut Venäjälle miljarditolkulla.

- Pelkona on, että tästä ei tule mitään. EU ei kykene löytämään sellaista tapaa, jolla Venäjään kohdistettaisiin jonkinlaisia kurinpitotoimia kansainvälisen yhteisön puolelta, keskustan Laukkanen arvioi.

SDP:n Jaakonsaaren mielestä EU:lla on pieni onnistumisen pakko, sillä muuten pian kysytään, mikä EU oikein on, jos se ei pysty toimimaan tällaisessa kysymyksessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.