Mainos

Poliitikon raiskauskohu tuskastuttaa tutkijaa

Kuva: Lehtikuva

Tampereen yliopiston tutkijan Anna Kontulan Tästä äiti varoitti -pamfletista noussut kohu hutkii tutkijan itsensä mielestä ohi maalistaan.

Faktaa ja fiktiota kirjassaan yhdistelevä Kontula kertoo kirjassaan siitä, kuinka tuhannet raiskaajat selviävät teostaan kuin koira veräjästä. Esimerkkitarinassaan hän kertoo tunnetun poliitikon raiskanneen naisen. Tutkija ei kuitenkaan edelleenkään halua paljastaa nimiä.

- Kaikki tarinani tässä kirjassa on koottu useista erilaisista tositapahatumista. Myös raiskaustarina on koottu useista raiskaustapauksista, ja siinä on ikään kuin etsitty yhteistä tarinaa niiden takaa, Kontula kertoo MTV:n Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa.

- Jos olisin laittanut lääkärin tai taksikuskin poliitikon sijaan, olisinko toiminut jotenkin enemmän oikein? Meillä on tiedossa, että vuosittain tuhannet raiskaajat jäävät päätymättä oikeuteen. Miten se voi olla ihmisille niin yllätys, jos sitten yksi löytyy meidän poliittisesta eliitistämme? Kontula ihmettelee.

Ilmiö esiin panikoinnin takaa

Toimittajien ja eduskunnan reaktioissa on Kontulan mukaan "paniikin makua". Hän korostaa halunneensa kiinnittää huomion vakavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan, kaksinkertaiseen traumatisoitumiseen.

- Sen jälkeen kun seksuaalisen väkivallan uhri traumatisoituu itse väkivallan seurauksena, hän traumatisoituu uudestaan parin päivän kuluttua. Näin tapahtuu hänen huomatessaan, että onkin mahdotonta saada oikeutta ja jonkinlaista korvausta kärsimyksestä - sellaisesta mitä länsimaisessa oikeuskäytännössä luonnollisesti odotetaan.

Vaikenemalla nimistä Kontula sanoo yrittävänsä tuoda näkyviin sen vaikenemisen mekanismin, joka estää puhumasta ja tuomasta asioita esiin.

Näiltä vaiennetuilta on tutkijalle tulvinut postia viime päivinä.

- Palaute on ollut tosi koskettavaa ja ehkä vähän pelottavaakin. Postiini on tullut raiskatuilta, ei pelkästään naisilta vaan myös miehiltä, paljon viestejä. Niissä kerrotaan aina tätä samaa tarinaa siitä, kuinka oikeus ei toteudukaan.

Lue myös:

Katso Tampereen yliopiston tutkija Anna Kontulan haastattelu (Huomenta Suomi 8.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.