Poliisiylijohtaja: Seksi ei sovi peitepoliiseille

Mikä on peitepoliisille sallittua ja mikä kiellettyä? Poliisiylijohtaja Mikko Paateron yleisohje on selkeä eli peitepoliisin muistettava olevansa poliisi.

Poliisiylijohtaja Paateron mukaan peitepoliisina toimiva poliisi voi esiintyä lääkärinä tai pappina, mutta seksin harrastamiseen kohteen kanssa poliisiylijohtaja suhtautuu kielteisesti. Paateron mielestä nykyisiä rajoja pitäisi kuitenkin venyttää ja sallia peitepoliiseille lievien rikosten tekeminen.

Soluttautumista käytetään noin kymmenessä tapauksessa vuosittain. Useimmiten kyse on huumejutuista, mutta muitakin törkeitä rikoksia on tutkittu. Keskusrikospoliisi myönsi hiljattain, että Ulvilan murhan yhteydessä käytettiin peitetoimintaa.

Poliisi haluaa salata tapaukset, joissa peitetoimintaa on käytetty. Myös poliisin sisäiset ohjekirjat ovat salaisia.

- Julkinen keskustelu voi olla vain yleisellä tasolla, mitään yksittäistapausta ei voida avata, Paatero toteaa. Syynä tähän on peitepoliisien turvallisuus.

Yksityiskohdat ovat siis salaisia, mutta poliisiylijohtaja Paatero suostuu keskustelemaan peitepoliisien etiikasta yleisellä tasolla.

Valehtelu, humala ja seksi?

Valehteleminen ei sovi normaalille poliisille, mutta peitepoliisille se on sallittua, koska koko toiminta perustuu erehdyttämiseen.

- Se on tietenkin selvää, että jos soluttaudutaan, niin tehdään se niin hyvin kuin osataan ja siihen tilanteeseen sovelletaan eettisiä sääntöä.

Voiko peitepoliisi esiintyä luottamusta vaativassa ammatissa, kuten esimerkiksi lääkärinä, asianajajana tai pappina?

- En ota kantaa missä voi, mutta jokainen tapaus on tapaus on omansa ja siitä riippuu missä ympyröissä ja minkälaiseen soluttautumistilanteeseen siinä joudutaan, mutta säännökset eivät rajaa mitään pois.

Seksi kohteen kanssa?

- Ehdottomia kannanottoja mihinkään suuntaan ei ole, mutta pitäisin sitä hyvin ulosrajaavana toimintana.

Entäpä pitkäaikaisessa soluttautumisessa kohteen lapsen kummina?

- Pitäisin aika mahdottomana. Kovin syvälle ei voi mennä, koska sieltä pitää päästä pois.

Voiko peitepoliisi olla humalassa?

- Tiettyyn pisteeseen saakka, mutta humala on ehkä väärä sana, mutta on pakko nauttia alkoholia. Seillä tulee kuitenkin raja vastaan. Hänen pitää koko ajan hallita itsensä.

Saako kohteen juottaa humalaan?

- En katsoisi, että se on mahdollista..

Voiko peitepoliisi olla avoimen rasistinen?

- Jokainen tapaus on omansa. Tilanteita ei voi rajata mihinkään suuntaan. Rasistisissa kysymyksissä mennään helposti rikoksen puolelle, joten sitä kautta se on mahdotonta. Keskustelussa voi olla mukana, mutta terve harkinta on tärkeää.

Kuinka syvälle rooliin peitepoliisi saa mennä?

- Poliisi on aina poliisi, mutta siinä tilanteessa ei voi toimia poliisina julkisesti, mutta hänen on koko ajan mietittävä tilannetta poliisin ammatillisista lähtökohdista. Ei hän voi lähteä rikolliselle tielle ja ajatella kuin rikolliset.

Onko peitepoliisin puututtava vaikkapa murtoon?

- Ei kaikkia rikoksia tarvitse keskeyttää, koska hän on mukana organisaatiossa. Mutta hän ei itse voi osallistua rikoksiin, siinä tulee raja viimeistään vastaan.

Pitäisikö peitepoliiseille sallia rikosten tekeminen?

- Ei ole poliisinkaan edun mukaista tietenkään, että poliisille suotaisiin törkeiden rikosten tekeminen missään olosuhteissa. Kyllä poliisinkin kanta on että vain lieviä rikoksia, jotka eivät ole kovin ihmeellisiä. Siinä se poliisinkin käsitys asiasta on.

- Väkivaltarikokset karsisin heti pois, mutta voisiko olla mukana huumeiden siirtelyssä tai tehdä liikennerikoksia? Tämä on erittäin herkkä asia ja poliitikkojen on päätettävä onko se mahdollista vai ei.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Lue myös:

    Uusimmat