Mainos

Poliisiylijohtaja kieltäisi Helvetin enkeleiden kokouksen

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää haluaisi kieltää Helvetin enkeleiden kokoontumisen Hämeenlinnaan. Jo viitisenkymmentä moottoripyöräjengi Helvetin enkeleiden tänään alkavaan kokoukseen yrittänyttä motoristia on käännytetty Suomen rajoilta. Moottoripyöräjengin Helvetin enkelien kokous alkaa tänään Hämeenlinnassa. Kokoukseen odotetaan oman arvion mukaan 500 - 1000 osanottajaa.

Järjestön jäseniä on käännytetty tämän viikon aikana kaikkiaan 48.

Sanomalehti Suomenmaassa poliisiylijohtaja Reijo Naulapää arvioi Helvetin enkeleiden kokoontumisen maksavan miljoonia markkoja. Eilen Suomeen saapui vajaat 400 kokouksen osanottajaa, joista rajavartiolaitos käännytti lähes 50. Yhtä moni päätti kääntyä takaisin vapaaehtoisesti. Käännytysten syitä ovat olleet muun muassa jengiläisten henki- ja väkivaltarikokset.

Myös Ruotsin poliisi on uutistoimisto TT:n mukaan käännyttänyt kaksi tanskalaista moottoripyöräjengin jäsentä. He olivat tulleet Tanskasta lautalla Ruotsin Varbergiin. Suomen rajalla tehdyt käännytykset perustuvat muiden maiden poliiseilta saatuihin tietoihin jengiläisten rikollisesta menneisyydestä. Käännytetyt ovat muun muassa syyllistyneet vakaviin väkivalta-, henki- ja huumerikoksiin. Suomen Helvetin enkelit eivät pidä käännytyksiä aiheellisina ja he haluavatkin selvittää toimiiko, rajavartiolaitos lakien mukaan.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että eilen käännytetyiltä motoristeilta ei löydetty huumeita.

-Toissapäivänä huumeita löytyi viideltä käännytetyltä, kertoi Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Ilkka Herranen. Eilen käännytetyt olivat kansallisuudeltaan ainakin ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, saksalaisia ja belgialaisia. Herrasen mukaan kaikkien käännytykset on toimeenpantu sillä perusteella, etteivät henkilöt ole täyttäneet maahantuloedellytyksiä.

Ulkomaalaislain mukaan maahantulija saadaan käännyttää, jos hänen voidaan tuomitun vapausrangaistuksen perusteella olettaa syyllistyvän vakavaan rikokseen. Käännytysperusteeksi hyväksytään myös se, että hän saattaa vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

-Käännytykset ovat sujuneet rauhallisesti, ilman järjestyshäiriöitä, Herranen sanoi. Tämän viikon aikana maahan on jo tullut kaikkiaan lähes 400 jäsentä.

Vanajanlinnan portit sulkeutuvat

Helvetin enkeleitä

Vanajanlinnassa alettiin valmistautua Helvetin enkeleiden maailmankokoukseen eilen aamuna. Tämä tiesi sitä, ettei Hämeenlinnassa sijaitsevaan hotelliin eikä sen lähiympäristöön ole enää asiaa kenelläkään muulla kuin kansainväliseen moottoripyöräjengiin kuuluvilla.

-Meillä on nyt yksityistilaisuus kuten on ollut monena muunakin viikonloppuna, sanoo toimitusjohtaja Pekka Vihma viitaten muutamiin viimeaikaisiin julkkishäihin. Hän kertoo, että aikanaan yhteydenotto tuli järjestävän yrityksen kautta, joka kysyi tiloja moottoripyörätapahtumalle. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että kysymyksessä on Helvetin enkeleiden vuoden tärkein kansainvälinen tapahtuma, World Run.

-Jollei tapahtumaa olisi voitu järjestää Hämeenlinnassa, se olisi viety jonnekin muualle. Joka tapauksessa järjestö oli valinnut Suomen tapahtumansa sijoituspaikaksi. Niinpä neuvotteluissa päädyttiin siihen, että paikka on sopiva, sanoo Vihma.

Hämeenlinna maailmankartalla

-Nyt ollaan maailmankartalla ja saatu julkisuutta, hymähtää apulaiskaupunginjohtaja Tapani Hellstén. Hän sanoo, ettei kaupungilla olisi ollut juridisia keinoja kieltää tapahtuman tuloa ja myöntää, että tilanteessa oltiin aika voimattomia. Niinpä kaupungin ei ole ollut edes mahdollista ottaa asiaan virallista kantaa.

Helvetin enkeleitä Helsingissä elokuussa 2000

-Hämeenlinnan kaupunki ei ole osapuolena tapahtumassa, vaan asia on täysin Vanajanlinnan vuokraajayhtiön ja Helvetin enkeleiden välinen. Olemme olleet kuitenkin alusta saakka tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa, korostaa Hellstén.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.