Mainos

Poliisiylijohtaja: Isoäitien käännytysasiassa toimittu lain mukaan

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kiistää väitteet, joiden mukaan poliisi olisi toiminut lainvastaisesti egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytystapauksessa. Paatero korostaa blogissaan, että päätös viivästyttää isoäitien käännytyksen toimeenpanoa on täysin nykyisen lain mukainen.

-Poliisilla on itsenäistä harkintavaltaa sen suhteen, milloin maasta poistaminen toteutetaan, Paatero kirjoittaa.

- Perusteet poliisin päätöksille on löydyttävä laeista. Ne antavat harkintavaltaa, jota nyt on käytetty.

Oikeusoppineet ovat katsoneet, että korkeimman hallinto-oikeuden presidentin poliisille lähettämä kehotus viivästyttää egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyksiä horjuttaa oikeusvaltion tärkeimpiin perusteisiin kuuluvaa vallan kolmijakoa.

Asiantuntijat muistuttavat, että toimeenpanovaltaa käyttävän poliisin olisi noudatettava tuomioistuimen ratkaisua eikä otettava ohjeita korkeimman oikeuden presidentiltä.

Paatero perustelee päätöstä viivästyttää isoäitien käännytyksen toimeenpanoa muun muassa sillä, että ulkomaalaislakia ollaan muuttamassa nopealla aikataululla.

- Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti totesi poliisille osoittamassaan kirjeessä, että lakiuudistuksen perusteella käännytystä ei ole syytä kiirehtiä. Meillä oli lisäksi tiedossa, että ainakin toisessa tapauksessa uusi oleskelulupahakemus oli laitettu vireille. Toisenkin henkilön osalta se oli todennäköistä, toteaa Paatero.

Poliisiylijohtaja muistuttaa, että vastaavia tapauksia on jonossa noin viisi sataa. Paateron mielestä egyptiläinen ja venäläinen isoäiti eivät ole kiireellisimpien joukossa.

- Heidän maasta poistamistaan voidaan hyvin viivästyttää. Mutta vain viivästyttää. Jos lakiin ei tehdä nyt esillä olleita muutoksia ja jos maasta poistamista ei jollain uudella päätöksellä keskeytetä, on selvää, että poliisin on käännytys toimeenpantava. Kyse on siis aikalisästä, joka mielestämme tässä tilanteessa oli erittäin perusteltu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.