Mainos

Poliisiylijohtaja: Ikaalisen ampujan aseet piti palauttaa

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisilla ei ollut perusteita ottaa Ikaalisten ampujalta aseita lopullisesti. Epäilyt väitetystä pahoinpitelystä ja uhkailuista olivat kuivuneet kokoon. Aseet täytyi palauttaa, koska lupaehtojen rikkomisesta ei ollut faktatietoa.

Poikansa ja entisen avovaimonsa Ikaalisissa ampunut mies sai aseensa takaisin poliisilta noin kymmenen päivää ennen veritekojaan. Aseet olivat olleet poliisin hallussa epäillyn pahoinpitelyn ja uhkailun takia.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero, olisiko poliisi voinut lain puitteissa peruuttaa Ikaalisten ampujan aseluvan?

– Näillä edellytyksillä mielestäni ei. Muussa tapauksessa lupakäytäntöä kiristettäisiin selvästi siitä, mitä se on ollut. Ja jos sitä kireysastetta käytettäisiin, se tarkoittaisi erittäin paljon lisää peruutuksia. Haluamme lainsäätäjän käsityksen, jos siihen suuntaan halutaan vielä mennä. Tämä tapaus on sillä lailla erikoinen, ettei ole muuta negatiivista kuin yksi ilmoitus, joka sitten peruutettiin. Päätöksiä ei voi perustaa luuloihin tai ennakointiin vaan pitää olla faktoja. Tässä tapauksessa niitä puuttui, varsinkin kun juttu vielä raukesi syyttäjän päätökseen.

Jos ihminen tuomitaan perheensä uhkailusta, lähteekö aselupa?

– Kyllä lähtee. Tuskin aseita olisi annettu takaisin, jos pahoinpitely tai uhkaus olisi todistettu. Tässähän uhkaus on vahva käsite, koska mies oli ilmoittanut, että hän olisi tappanut, jos heillä ei olisi lasta. Mutta oikeastihan olosuhteet olivat toisenlaiset. Heillä oli lapsi.

Kuka poliisissa päättää aseluvista?

Poliisilaitos määrittelee työjärjestyksessään, ketkä niitä heillä käsittelevät. Vaikeimmat tapaukset käsitellään yleensä päällystötasolla tai sitten toimiston johtajan tasolla.

Tekikö poliisi virhearvion Ikaalisten tapauksessa?

– Minun mielestäni ei tehnyt. Perustan arvioni tietoihin, jotka näkyvät heidän päätöksestään ja jotka meillä nyt on käytössä. Poliisilla ei ollut faktoja, joilla se olisi voinut peruuttaa aseet. Kysymys oli vielä metsästysaseista, jotka tällä ihmisellä oli ollut noin 20 vuotta. Hän oli harrastanut ampumista viikottain ja rikkeittä. Poliisihan antoi kuitenkin varoituksen, jossa haluttiin ilmaista paheksuminen tässä asiassa (uhkailu- ja pahoinpitelyepäily).

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.