Mainos

Poliisitodistaja: "Suomeen pääsi huumeita poliisiriitojen takia"

Aarnio-vyyhdissä kuullun poliisitodistajan mukaan Suomeen pääsi viime vuonna 60 kiloa amfetamiinia Helsingin huumepoliisin ja keskusrikospoliisin riitojen takia. Myöhemmin siitä löydettiin 20 kiloa.

Salissa kuultiin todistajana Helsingin huumepoliisin rikoskomisario Jari Pynnöstä, kun oikeudenkäynti jatkui 58:tta päivää. Häneltä kysyttiin myös krp:n ja huumepoliisin riidoista.

Pynnösen mukaan krp:n ja huumepoliisin riidat ovat näkyneet myös operatiivisessa toiminnassa. Hän kertoi tapauksesta alkuvuodesta 2014, jossa hän toimi tutkinnanjohtajana.

Huumepoliisi oli saanut ulkomailta vihjeen, että Suomeen oli tulossa 60 kg amfetamiinia.

- Lainsäädäntö oli juuri muuttunut ja halusin, että asia hoidetaan pilkuntarkasti. Otin yhteyttä krp:n Tampereen rikoskomisario Jari Rätyyn. Hänellä on hyvät kontaktit ulkomaille ja hän on hoitanut kansainvälistä yhteistyötä, Pynnönen kertoi.

- Valmistelimme kokousta kyseiseen maahan, hän totesi täsmentämättä mistä valtiosta oli kyse.

Helsingin huumepoliisin Pynnönen kertoi saaneensa itse esimieheltään luvan matkaan, mutta keskusrikospoliisin rikosylikomisario Ari Karvonen eväsi Rädyn matka-anomuksen.

Tapaus eteni poliisiylijohtaja Mikko Paateron pöydälle, joka määräsi asian selvitettäväksi. Krp:n päämajassa järjestettiin palaveri suhteellisen laajalla osaanottajajoukolla.

- Palaverissa edelleen kiellettiin yhteistyö, Pynnönen sanoi. - Tilanne oli surkuhupaisa.

Lopulta Pynnönen ja Räty pääsivät ulkomaille kokoukseen, jossa he saivat tiedon, että amfetamiini oli jo Suomessa.

- Kokous myöhästyi viikon riitelyn takia, Pynnönen kuvasi.

Pynnösen mukaan 60 kilon erästä saatiin myöhemmin takavarikoitua 20 kiloa.

Pynnönen korosti, että yhteistyöongelmat liittyvät tiettyihin krp:n henkilöihin. Suuren osan kanssa Helsingin ja krp:n yhteistyö on täysin vailla ongelmia.

Krp:n miehiä kuullaan oikeudessa ensi vuoden alussa.

Veteraani: "Kilpailuasetelma"

Helsingin huumepoliisissa 1972-2007 työskennellyt veteraani kertoi, että krp:n ja Helsingin välillä on aina ollut kilpailuasetelma.

- Se perustuu hyvin yksinkertaiseen asiaan. Normaalisti poliisi yrittää lykätä kaikki tutkinnat naapuriyksikölle, mutta huumejutut ovat kiven alla ja niistä pidetään kynsin hampain kiinni, Rainer Karen kertoi.

Hän muisteli, että yksikössä oli myös kova sisäinen kilpailu.

- Helsinki on ollut niin suuri, että se on pystynyt hoitamaan kaikki asiat muista riippumatta. Ilmeisesti krp:ssä ei ole tästä pidetty.

- Helsingin huumepoliisi on tehokkain, suurin ja ammattitaitoisin yksikkö. Krp:llä ei ole ollut kummoista jakoa.

Veteraanihuumepoliisi kertoi myös, että aikanaan pieniä huumemääriä saatettiin katsoa sormien läpi vastineena tiedoista.

 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.