Poliisissa pyritään maltilliseen aseenkäyttöön – taktiikka ykkössijalla

Poliisi laukaisee aseen työtehtävissä keskimäärin kymmenen kertaa vuodessa. Poliisitarkastaja Jussi Huhtela poliisihallituksesta pitää määrää kohtuullisena.

– Kymmenen vuoden ajalta keski-arvo on, että poliisi käyttää asetta kymmenen kertaa vuodessa, sanoo Huhtela.

Huhtela sanoo, että esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna poliisi käyttää asetta Suomessa vähän.

– Määräykset, koulutus ja ammattietiikka - kaikki tähtäävät siihen, että ampuma-ase on vasta viimeinen keino. Asekoulutuksessakin painotetaan poliisitaktiikkaa, että aseeseen ei tarvitsisi tarttua, kertoo Huhtela.

Poliisi altistuu työssään jatkuvasti sekä fyysiselle että henkiselle väkivallalle. Poliiseja on myös ammuttu kuoliaaksi työtehtävissä.

Huhtela kertoo joutuneensa lähes 20 vuoden kenttätyössä turvautumaan aseeseen vain kaksi kertaa.

– Olen saanut erikoiskoulutuksen, ja saan käyttää työssä sekä konepistoolia että pumppuhaulikkoa. Kohdalleni on sattunut kaksi tapausta, jossa konepistooli piti ottaa esille, koska kohde katsottiin vaaralliseksi. Asetta ei lopulta tarvinnut käyttää.

Huhtelan mukaan perinteisten aseiden sijaan pyritään käyttämään uusia voimankäyttövälineitä.

– Käytössä on OC-pippurisumute, sähkölamautin, FN303-ase (paineilma-ase) sekä teleskooppipatukka.

– Tapaukset ovat tyypillisimmillään sellaisia, että poliiseja vastustetaan fyysisesti, ja niihin vastataan fyysisellä voimalla.

Suojavarusteita poliisilla on myös käytössään laidasta laitaan.

– Poliisilla on päällään aina kevyempi suojaliivi. Jykevämpää kalustoa otetaan, jos esimerkiksi tiedetään, että asunnossa olevalla henkilöllä on ase ja hän saattaa käytää sitä. Silloin laitetaan paremmat suojaliivit. Vaativissa tilanteissa voidaan myös käyttää komposiittikypärää ja taktista kilpeä.


Lue myös:

    Uusimmat