Poliisipomo Supon seksikohusta: Kyllä tämä painii ihan omassa sarjassaan

Syyttäjä vaatii suojelupoliisin kenttävalvonnassa toimineelle miehelle sakkoja seksin harrastamisesta virka-ajalla ja virka-autossa.

Poliisi myöntää seksin autossa ja lepotaukojen aikana mutta kiistää Helsingin Sanomien mukaan rikkoneensa virkavelvollisuuttaan. Supolle asiasta kertoi miehen seksikumppanina ollut nainen.

Kuinka poikkeuksellinen julki tullut seksisotku on?

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero: Kyllä tämä painii ihan omassa sarjassaan, että virka-aikana virka-autossa olisi näin menetelty. Ei minun korviini ole tämäntyyppistä aiemmin tullut.

Virkamieslain mukaan virkamiehen pitää käyttäytyä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla. Miten tätä pitää tulkita, jos suojelupoliisin edustaja harrastaa seksiä ruokatunnilla?

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää: Supon poliisiin sekä tiedustelu- ja turvallisuuspalveluun liittyvien tehtävien erityispiirteet asettavat erityisvaatimuksia.

Työssä, johon kohdistuu erityisiä vaatimuksia muun muassa luottamuksen ja ulkopuolisilta vaikutuksilta suojassa pysymisen kannalta, tilanne ei ole mitenkään ongelmaton. Toimistotyöntekijän tehtävissä seksi saattaisi olla ihan harmitonta, mutta hänenkään ei pitäisi harrastaa sitä virka-ajalla.

Poliisin käytöstä säätelee myös poliisilaki. Se edellyttää yksityiselämänkin puolella käytöstä, joka ei vaaranna luottamusta virkatehtävien hoitoon. Mitä tämä tarkoittaa?

Mäenpää: Poliisi ei itse voi oikein pahasti ajaa ylinopeutta tai tokkuroida humalassa puhumattakaan tappelusta vapaa-aikana. Käyttäytymisvaatimukset ovat sitä tiukemmat mitä korkeampi tehtävä on kyseessä.

Kuinka monia poliisilain mukaisia pahennusta herättäviä tapauksia on vuodessa?

Paatero: Niitä tapauksia, jotka täyttäisivät tämän pykälän ajattelutavan, on yksittäisiä.

Saako poliisi harrastaa seksiä autossa vapaa-ajallaan?

Paatero (nauraen): Omassa autossa niin saa varmaan halutessaan tehdä muttei virka-autossa. Mielellään ei kuitenkaan omassakaan autossa keskellä toria. En halua kauheasti ruveta rajoittamaan poliisin käyttäytymistä, jos se ei herätä pahennusta, ihmisiä ei ole lähettyvillä eikä kysymys ole julkisesta paikasta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat