Mainos

Poliisipomo kiistää huume-erän vastaanottajan varoittamisen

Huumepoliisien virkarikosjutun puintia leimasi tänään kinastelu kahdeksan vuotta vanhoista tapahtumista. Merkille pantavaa oli myös Helsingin huumepoliisin ja eräiden keskusrikospoliisin (KRP) tahojen välinen epäluottamus.

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio kyseenalaisti häntä vastaan esitutkinnassa puhuneiden ihmisten kertomuksia. Yksi KRP:n poliisi oli sanonut, että Aarnio olisi kahdenkeskisessä keskustelussa jollain tapaa myöntänyt huume-erän vastaanottajan varoittamisen ja selittänyt sitä pakottavalla tilanteella.

- En ole käynyt asiaan liittyviä keskusteluja hänen kanssaan. Olen kyllä keskustellut hänen kanssaan useita kertoja moraalista ja etiikasta. On suuri vaara, että tässä sekoitetaan asioita, Aarnio sanoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä kysyi, miksi KRP:n poliisi olisi sanonut erheellisesti, että Aarnio olisi puhunut varoittamisesta. Aarnio vastasi, että joutuu arvailemaan, koska ei tiedä.

- Jouduimme kerran tutkimaan jutun, jossa hän oli ollut tutkinnanjohtajana. Kerran haettiin samaa virkaa.

Oikeudessa käsitellyistä sisäministeriön muistioista saattoi saada kuvan, että Aarnio varjeli oman toimistonsa juttuja ja tietoja suorastaan mustasukkaisesti ja myös tämä hiersi KRP:n ja Helsingin huumepoliisien välejä.

Kuka soitti ja kenelle?

Virkarikosvyyhden ykköshaarassa on kyse Virosta tuodusta reilun kahdeksan kilon amfetamiinierästä, josta tuomiolle saatiin vain kuriiri. Syyttäjien mielestä vastaanottajaa varoitettiin ja varoittaja oli todennäköisesti poliisi. Näyttönä heillä on henkilötodistelua ja teletietoja, joista ei kuitenkaan varmasti selviä kuka soitti, kenelle ja mistä asiasta.

Aarniolle ja KRP:n rikosylikomisario Tero Haapalalle vaaditaan sakkoja siitä, etteivät he ilmoittaneet eteenpäin epäillystä poliisirikoksesta, jollainen varoituspuhelu olisi ollut.

Aarnio ja Haapala kiistävät syytteen. Heidän mukaansa varoituspuhelua ei soitettu eikä näin ollen ollut syytä epäillä poliisirikosta.

Toisessa haarassa on kyse huumetutkinnasta, joka ei päätynyt syyteharkintaan. Väitetyistä laiminlyönneistä syytettynä on Aarnion lisäksi kolme hänen alaistaan Helsingin huumepoliisista. Hekin kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Pääkäsittelylle on varattu aikaa kaksi ja puoli viikkoa. Todistajina kuullaan muun muassa nimekkäitä poliiseja Suomesta ja Virosta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.