Mainos

Poliisin yliajaja myöntää törkeän kuolemantuottamuksen

Viime kesänä poliisin kuoliaaksi ajanut nuorukainen kiisti tänään Kokkolan käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä hänelle luetun murhasyytteen. Hän myönsi syyllistyneensä törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Poliisimies kuoli viime vuoden kesäkuussa Kälviällä, kun syyttäjän mukaan jopa 170 kilometrin tuntivauhtia kaahannut rattijuoppo törmäsi häneen.

Valtionsyyttäjä Jukka Rapen mukaan nuori mies ohjasi autonsa noin viisi sekuntia ennen risteykseen saapumista vastaan tulevan liikenteen kaistalle, jossa vanhempi konstaapeli Gudmund Lindström oli suorittamassa virkatehtävää. Syyttäjän mukaan mies toimi näin, vaikka oikeanpuoleinen ajokaista oli vapaa ja auton pysäyttäminen ennen risteystä olisi vielä tässäkin vaiheessa ollut mahdollista.

Syytetyn avustaja, asianajaja Heikki Lampela korosti, että nuori mies yritti parhaansa mukaan väistää, jotta henkilövahinkoja ei aiheutuisi. Syytetty oli katsonut väistämisen olevan mahdollinen 15 metriä levellä tiellä.

- Hän on tehnyt 1-3 sekunnin sisällä kaksi väistöliikettä, joka ei myöhemmin osoittautunut parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi, Lampela sanoi vastauksessaan.

Lampelan mukaan nuori mies yllättyi lisäksi täydellisesti siitä, että henkilö oli keskellä tietä. Henkilön meneminen ajoradalle oli puolustuksen mukaan tapahtunut vastoin poliisin kenttäjohtajan määräystä.

- Rikos eli sudittelu, jonka vuoksi hänen peräänsä lähdettiin, oli vähäinen. Hän ei voinut käsittää, että puolentunnin hallitun ajon jälkeen pakkopysäytystä yritettäisiin, Lampela sanoi.

Viisi syytekohtaa

Syyttäjä vaatii 21-vuotiaalle ylihärmäläismiehelle rangaistusta kaikkiaan viidestä rikoksesta. Murhan ja törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi liikenneturvallisuuen vaarantamisesta, liikennerikkomuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Raskaimman syytteen eli murhan osalta syyttäjän vaihtoehtoinen rangaistusvaatimus on törkeä kuolemantuottamus.

21-vuotiasta ylihärmäläismies myönsi syyllistyneensä törkeään rattijuopukseen veren alkoholipitoisuuden eli 1,24 promillen osalta. Poliisin tekemän puhalluskokeen mukaan mies puhalsi 3,2 promillea. Ennen verikokeen ottamista häntä oli loukkaantumisen vuoksi nesteytetty.

Mies myönsi sudittaneensa Kalajoella huoltoaseman takapihalla neljä kierrosta ja ajaneensa tämän jälkeen autolla, vaikka takarengas oli vahingoittunut.

Syyttäjän mukaan miehen käyttämä 80-luvun viritetty BMW oli kunnoltaan säännösten vastainen. Vastaaja myönsi ajokelvottomuuden, mutta kertoi olleensa tietoinen, että katsastuksesta läpimennyt auto oli asianmukaisessa kunnossa.

Rankasta syytenipusta huolimatta mies saapui oikeuteen vapaalta. Lampelan mukaan mies opiskelee ammattikorkeakoulussa tarkoituksenaan valmistua vuonna 2011.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.