Mainos

Poliisin vapautusmenetelmälle kritiikkiä

Luxemburgin poliisi käytti televisiokameraksi naamioitua asetta ampuessaan päiväkotilapsia panttivankeinaan pitänyttä miestä eilen Wasserbilligin pikkukaupungissa.

Äiti ja pelastunut lapsi Luxemburgissa

Sieppari houkuteltiin ulos päiväkodista televisiohaastattelun avulla. Tv-ryhmäksi naamioituneet poliisin erikoisjoukot ryhmittäytyvät asemiin, kun sieppaaja oli ilmoittanut haluavansa antaa lausunnon paikalla oleville tiedotusvälineille. Poliisi avasi tulen miestä kohti tämän tultua ulos lastentarhasta kahden panttivangin kanssa.

Vakavasti haavoittunut mies lennätettiin helikopterilla sairaalaan. Perjantaina iltapäivänä leikkauksessa ollut mies oli jo tajuissaan.
-Hänellä on yksi ampumahaava päässä, mutta ei tuhoisia vaurioita, kertoi poliisin tiedottaja Jos Schmidt tiedotustilaisuudessa. Aseistautunut sieppaaja piti loppuvaiheessa panttivankeinaan 28:aa ihmistä, joista 25 oli lapsia. Kaikki siepatut selvisivät rynnäköstä vammoitta. Sieppausdraama kesti yhteensä 28 tuntia. Poliisin edustaja kiisti perjantaina huhun, jonka mukaan tehtävän olisi suorittanut saksalainen antiterroristiryhmä. Hänen mukaansa operaatioon ei osallistunut myöskään ranskalaisia joukkoja.

Lavastusta arvosteltiin

Kansainvälinen toimittajaliitto IFJ arvosteli perjantaina televisiokameraksi naamioidun aseen käyttöä. Järjestön puheenjohtaja Aidan White sanoi pelkäävänsä, että tapaus voi vaarantaa toimittajien turvallisuuden tavallisissa haastattelutilanteissa. Paikalliset pelastustyöntekijät korostavat, että lapset oli saatava ulos talosta niin pian kuin mahdollista, sillä sieppari oli jo ennättänyt valella huoneen polttoaineella. Tunisialaissyntyinen Neji Bejaoui vaati turvallista pääsyä Libyaan.

39-vuotiaan siepparin kerrotaan kärsineen mielenterveysongelmista. Hänen kaksi nyt jo teini-ikäistä lastaan olivat olleet Wasserbilligin päiväkodissa hoidossa vuoteen 1995, jolloin sosiaaliviranomaiset ottivat heidät huostaansa. Sieppari käveli keskiviikkona lastentarhaan esteettä mukanaan pistooli, käsikranaatteja, veitsi ja polttoainekanisteri. Runsaan 400 000 asukkaan Luxemburgissa rikollisuus on niin vähäistä, että maan ainoan vankilan sulkemista on harkittu äskettäin. Nyt Wasserbilligin idyllistä pikkukaupunkia järkyttänyt sieppausdraama tuonee turvallisuuskeskusteluun uutta sisältöä.

Pekka Laine

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Pekka Laine pelkää, että tällaiset naamiointitemput voivat vaarantaa tv-kuvaajien työtä, joka nytkin on kriisitilanteissa erittäin vaarallista
(STT-Reuters-AFP)
Tageblatt-lehti kertoo lisää kaappauksesta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.