Poliisin urkintajutut lisääntyneet rajusti – tietosuojavaltuutettu tiukilla

Poliisin luvattomat rekisterikatselut ovat lisänneet voimakkaasti tietosuojavaltuutetun toimiston työmäärää.

Tänä vuonna tietosuojavaltuutetun toimistoon oli toissapäivään mennessä tullut peräti 153 syyttäjän lausuntopyyntöä, kun koko viime vuonna määrä oli 34.

Lain mukaan syyttäjän on ennen henkilörekisteririkosta koskevan syytteen nostamista pyydettävä lausunto tietosuojavaltuutetulta.

Poliisiasiat on vain pieni osa tietosuojavaltuutetun toimiston laajasta tehtäväkentästä.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle käsiteltäväksi tulleiden asioiden määrä on ollut muutenkin kasvussa. Kokonaismäärä nousi vuodesta 2011 vuoteen 2012 lähes 17 prosentilla.

Harjoittelijat paikkaavat resurssipulaa

Jo syksyllä 2010 oikeusasiamies kiinnitti huomiota resurssipulaan. Tuolloin tarkastuspöytäkirjassa todettiin, että resurssikysymys on ongelma tietosuojavaltuutetun toiminnassa ja sen suhteen ollaan "kipurajalla".

Myös valtuutetun omassa viime vuoden toimintakertomuksessa kiinnitetään huomiota riittävän budjettirahoituksen turvaamiseen. Vuodelle 2012 tietosuojavaltuutetun toimistolle esitettiin 100 000 euron lisärahaa, mistä toteutui 50 000 euroa.

Henkilökunnan määrä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla. Siitä huolimatta keskimääräisiä käsittelyaikoja on pystytty lyhentämään.

Yksi selitys on runsas harjoittelijoiden käyttö. Noin 15 prosenttia työntekijöistä on korkeakouluharjoittelijoita. Oikeusasiamiehen vuoden 2010 tarkastuspöytäkirjassa harjoittelijoiden käyttöä perustellaan sillä, että he ovat kolme-neljä kertaa muuta työvoimaa halvempaa.

Syyteoikeus vanheni – syyttäjä selitti tietosuojavaltuutetun toiminnalla

MTV3 uutisoi aiemmin tässä kuussa poliisiin kohdistuvasta urkintaepäilystä Pohjois-Savossa. Poliisi oli katsonut luvatta tutun riitakumppaninsa rekisteritietoja.

Jutussa henkilörekisteririkoksen syyteoikeus ehti vanhentua syyttäjän pöydällä vain viidellä päivällä.

Kun valtakunnansyyttäjänvirasto selvitti vanhenemista, syyttäjä vetosi nimenomaan tietosuojavaltuutetun lausuntojen viipymiseen keväällä 2012.

Informaatio-oikeuden professorin Tomi Voutilaisen mukaan tapaus on huolestuttava.

– Jos henkilö kysyy omien perusoikeuksiensa perään eli esittää vaatimuksia henkilötietojen suojan perään, niin se on oikeusturvakysymys. Asia on perustuslain mukaan käsiteltävä viranomaisessa viivytyksettä.

Lue myös:

    Uusimmat