Mainos

Poliisin teletietopyynnöissä vain pieniä virheitä

Helsingin kihlakunnansyyttäjän selvityksestä kävi ilmi, että poliisin teleyrityksille tekemissä tiedonhankintapyynnöissä ilmenneet virheet johtuivat tavallisimmin poliisimiesten tietämättömyydestä.

Poliisin teleyrityksille tekemissä tiedonhankintapyynnöissä ilmenneet virheet eivät johda esitutkintaan. Helsingin kihlakunnansyyttäjän Harri Ilanderin selvityksen mukaan poliisit eivät ole aina teletietoja hankkiessaan noudattaneet määräyksiä. Ilanderin mukaan rikkomukset olivat kuitenkin vähäisiä, joten ketään poliisimiestä ei ole syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Ilmi tulleet virheet ovat olleet lähinnä muodollisia ja johtuneet poliisimiesten tietämättömyydestä. Ylikomisario Arto Hankilanoja sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, että tyypillinen tapaus on esimerkiksi sellainen, jossa teleyritykseltä tietoja pyytänyt henkilö on vaikkapa konstaapeli, kun lain mukaan pyynnön pitää tulla päällystöltä. Joissakin tapauksissa taas vaaditut dokumentit teletietojen hankinnasta ovat jääneet tekemättä.

Sisäministeriö kartoitti poliisin suorittamat tiedonhankintapyynnöt teleyrityksiltä vuosilta 2003 ja 2004. Kartoituksessa huomattiin noin 300 tapauksessa virheellisyyksiä tai puutteita. Näissä tapauksissa teleyritys ei antanut pyydettyjä tietoja poliisille.

Epäselvyyksien välttämiseksi poliiseja ja teleyrityksiä varten on nyt laadittu käsikirja, johon koottiin hajallaan oleva säännöstö ja toimintaohjeet eri tiedonhankintatilanteita varten. Tiedonhankinnan lainmukaisuuden varmistamiseksi poliisi hankkii tiedon teleyrityksiltä nykyään keskitetysti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.