Mainos

Poliisin puhelinkuuntelu lisääntynyt Ruotsissa

Poliisin puhelinkuuntelu törkeiden rikosten yhteydessä on lisääntynyt Ruotsissa. Tuomioistuimet antoivat viime vuonna 398 lupaa salakuunteluun poliisin ylijohdon tilastojen mukaan. Siinä on lisäystä 25 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Asiasta kertoivat useat ruotsalaislehdet tänään. Lisäystä vuoteen 1999 verrattuna on peräti 60 prosenttia.

-Kyseessä on valtavan suuri lisäys, joka vaatii valppautta, sanoo Asianajajaliiton johtaja Ann Ramberg Dagens Nyheterille.

Ramberg korostaa, että oikeusvaltion täytyy valvoa, etteivät syyttäjät käytä kuuntelumahdollisuutta ilman aihetta.
-Poliisin vaatimus on aina suhteutettava yksilönsuojaan, Ramberg sanoo DN:lle.

Perusvaatimus telekuuntelulle on, että epäillyn rikoksen vähimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. On edelleen tavanomaisinta, että tuomioistuin antaa poliisille luvan puhelinkuunteluun epäiltyihin huumerikoksiin liittyen. Suurin lisäys koskee kuitenkin muista törkeistä rikoksista epäiltyjen valvontaa. Näitä rikoksia ovat mm. murha, sieppaus ja törkeä ryöstö.

Viime vuonna poliisi sai luvan kuunnella 277 huumerikoksista epäiltyä. Alle puolet tapauksista tuotti tuloksia, joita voitiin hyödyntää esitutkinnassa. 49 tapauksessa rikosta ei kyetty näyttämään toteen. Kuuntelulupia myönnettiin eniten Tukholmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.