Mainos

Poliisin kotihälytystehtävät laskussa Itä-Suomessa

Liikennekuolemien sekä loukkaantumiseen johtaneiden liikenneonnettomuuksien määrä on noussut viime vuodesta. Myös rattijuoppojen määrä näyttää olevan nousussa Itä-Suomessa.

Poliisin saapuminen hälytystehtävissä tapahtumapaikalle Itä-Suomessa (toimintavalmius-aika) on vienyt keskimäärin 21,6 minuuttia. Koko maan taso on 22.9 minuuttia.

Tilastoon on kirjattu pitkiäkin yksittäisiä odotusaikoja, mutta suurten kaupunkien lukuisat ”lyhyen matkan hälytystehtävät”, jotka hoituvat muutaman minuutin odotusajalla, korjaavat kokonaistilanteen.

Poliisin odottaminen on vienyt keskimäärin eniten aikaa Ilomantsin, Juvan, Koillis-Savon ja Sisä-Savon kihlakunnissa - kaikissa yli puoli tuntia. Tilastollisesti paras tulos on saavutettu Pieksämäen kihlakunnassa, 15,8 minuuttia.

Poliisin kotikäynnit hälytystehtävissä ovat selvästi edellistä vuotta alemmalla tasolla. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa oli 600 kotikäyntiä vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Päihtyneiden toimittaminen putkaan on myös edellisiä vuosia alemmalla tasolla - 6878 pidätystä. Viime vuonna oli lähes 300 tapausta enemmän.

Poliisin mukaan kehityssuunta on hyvä ja yllättäväkin, kun huomioidaan muun muassa muutaman vuoden takainen alkoholiveron lasku. Itä-Suomessa otetaan säilöön keskimäärin 12 asiakasta tuhatta asukasta kohden, kun luku on muualla Suomessa on noin 4 asiakasta vähemmän.

Rikosten määrä kasvaa - tutkinta tehostuu

Ilmi tulleiden rikoslaissa rangaistavaksi säädettyjen rikosten määrä on kasvussa. Koko maan lisäys on noin 7 % ja Itä-Suomen läänin vastaava luku 7,7 %. Suurin vaikutus kasvuun Itä-Suomessa on ollut liikennerikosten lisääntymisellä - erityisesti automaattisen kameravalvonnan tehostumisella.

Erityistä tutkintaa vaativien rikosten selvittämisestä paikallispoliisi on selviytynyt aiempia vuosia nopeammin, keskimäärin 62 vuorokaudessa, joka on 14 vuorokautta vähemmän kuin koko maan vastaava luku. Poliisilaitosten viimeisten vuosien systemaattinen työ rikostutkinnan organisoinnin ja johtamisen kehittämiseksi on parantanut tuloksia.

Itä-Suomen läänissä tehdään vuosittain yli 3500 henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta, joista suurin osa on lieviä ja tavallisia pahoinpitelyjä. Näiden rikosten määrä asukaslukuun suhteutettuna on tällä hetkellä Itä-Suomessa keskimääräisellä valtakunnallisella tasolla, joka on 3 rikosta tuhatta asukasta kohti.

Rattijuopot vaarantavat liikenteen ja työllistävät poliisia

Tammi-kesäkuun liikennejuopumustapausten määrä, 1632, on selvästi korkeampi kuin vastaavana aikana vuonna 2006, jolloin tapauksia kirjattiin 1567.

Rattijuoppojen aiheuttamien liikennevahinkojen määrä sekä tilanteet, joissa poliisi joutuu ajamaan takaa pakenevaa rattijuoppoa, näyttäisivät olevan kasvussa. Myös yleisön ilmoitusaktiivisuus epäillyistä rattijuopumustapauksista on paranemassa.

Liikennekuolemien sekä loukkaantumiseen johtaneiden liikenneonnettomuuksien määrä on noussut edellisvuodesta. Liikennevalvonnassa poliisin tavoitteeksi onkin vuodelle 2007 asetettu mm. puuttuminen liikenteen riskikäyttäytymisiin.

Liikennekurin ja -kulttuurin heikkenemisestä on seurannut, että poliisi on yhä useammin joutunut turvautumaan kuljettajan rankaisemiseen joko rikesakolla tai rangaistusvaatimuksella. Koko läänissä näiden määrä on noussut edelliseen vuoteen verrattuna vuoden 2007 ensimmäisellä puoliskolla noin 5500 kappaletta. Merkittävä osa on ollut automaattivalvonnassa havaittuja ylinopeuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.