Mainos

Poliisin etälamautin Amnestyn hampaissa

Amnesty International vaatii Suomen poliisia luopumaan koekäytössä olevista etälamauttimista. Kokeilu aloitettiin lokakuussa Vantaalla ja syksyn aikana se on laajentunut Jyväskylään ja Ouluun. Amnesty on ottanut kantaa myös Yhdysvaltain poliisin etälamauttimen käyttöön.

Sähköinen etälamautin lamaannuttaa lihaksiston ja hermoston toimintaa. Laite on tehokas etenkin vaikeissa pidätystilanteissa. Amnestyn mukaan laitetta ei ole kokeiltu riittävästi, jotta se olisi turvallinen. Järjestö kertoo myös, että Yhdysvalloissa ja Kanadassa yli 70 ihmistä on saanut surmansa lamauttimien käytön takia. Poliisin ylijohdossa Amnestyn väitteet laitteen vaarallisuudesta kumotaan.

Meillä Suomessa poliisi aikoo jatkaa etälamauttimien koekäyttöä, ja tarkkailee niiden käytöstä aiheutuvia terveysvaikutuksia. Toistaiseksi aseita ei olla käytetty kertaakaan Suomessa.

Yhdysvalloissa poliisit tarkkailun alla

Myös amerikkalaispoliisit ovat joutuneet Amnestyn hampaisiin liian innokkaasta lamauttimen käytöstä. Poliisien arvostelu Yhdysvalloissa ei ole välttämättä tuulesta temmattua. Mm. floridalainen poliisi joutui eroamaan, kun turvakamera todisti käsittelyn jatkuneen vielä sellissä. Miamissa puolestaan poliisi taltutti sähkövirralla väkivaltaisesti käyttäytyneen ekaluokkalaisen.

Amnesty Internationalin Yhdysvaltain osaston mukaan ainakin koulutusta lamauttimen käyttöön pitäisi lisätä. Yhdysvaltain poliisi myöntää ylilyöntejä tapahtuneen, mutta puolustelee lamauttimen käyttöä. Poliisi myös kehottaa katsomaan kokonaisuutta. Esimerkiksi Floridassa, Putnamin piirikunnassa sähkölamautin on ollut käytössä kaksi vuotta. Tuona aikana niin poliisien kuin pidätettävienkin loukkaantumisia on ollut yli 80 prosenttia aiempaa vähemmän.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.11.2004)

(Kymmenen uutiset 30.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.