Poliisin autot uudistuvat

Ensimmäiset uudet mustamaijat ovat jo käytössä. Lähivuosina poliisi vaihtaa kaikkiaan noin 230 autoa.

Poliisin autoja uusitaan seuraavan kolmen vuoden aikana. Autoja uusitaan sitä mukaan kun niiden ajokilometrit tulevat täyteen.

Kuopion poliisilaitoksella on otettu ensituntumaa yhteen ensimmäisistä valmistuneista autoista.

- Autolla on tavoitekilometrejä noin 360 000, ja meillä se tarkoittaa sitä, että noin 3-4 vuotta niin auto menee vaihtoon, toteaa automestari Pasi Matikainen Kuopion poliisista.

Uudessa autossa sisätilat on jaoteltu eri tavalla.

- Lähinnä keskitila on isompi kuin vanhemmissa, ja sitten apukuljettajan penkki on tehty kääntyväksi, Matikainen selventää.

Hieman entistä pienempi takatila on helpon pesun vuoksi vesitiivis ja mahdollisimman vähän kätköpaikkoja sisältävä.

- Aikaisemmin oli ilmastointiluukut katossa, missä oli suuret ritilät, minnekä saatiin piilotettua monenlaista tavaraa, avaimia, jopa huumausaineita sinne piilotettiin, niin ne on poistettu nyt, sanoo Kuopion poliisin ylikonstaapeli Kari Kokkonen.

Karkaaminen vaikeampaa

Takaoven ikkunoissa on nyt entistä vankemmat kalterit, eikä legendaarisia ajon aikana karkaamisia uskota enää sattuvan.

- Yhden tapauksen tiedän, missä on kesken ajon kiinniotettu päässyt tuolta potkaisemalla tuon oven auki, mutta takaoven lukitussalpoja on nyt useita, että nyt se on mahdotonta, Kokkonen jatkaa.

Uuden auton varsinainen hienous on kuitenkin tietokonepohjainen hallintajärjestelmä erilaisille valoille ja hälytysäänelle. Sillä on oma akku, joten auto starttaa vaikka hälytysvaloja käytettäisiin pitkään esimerkiksi kolaripaikalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.10.2004)

Lue myös:

    Uusimmat