Mainos

Poliisimurhista epäillyn kuulustelut aloitettu

Poliisimurhista epäillyn Steen Christensenin kuulustelut ovat alkaneet. Christensen on aamulla myös tavannut asianajajansa. Poliisi pitää tapausta kuitenkin jo ratkaistuna.

Christensen otettiin kiinni eilen illalla Hämeenlinnassa hotelli Vaakunassa. Miehellä ei ollut asetta kun hänet pidätettiin. Poliisi kuvaa miestä yhteistyöhaluiseksi ja rauhalliseksi. Christensen siirrettiin Helsinkiin vielä illalla. Poliisi pitää tapauksesta tiedotustilaisuuden kello 16.00.

Poliisisurmaaja asui hotelli Vaakunassa, kun poliisioperaatio käynnistettiin. Hänet otettiin kiinni hotellin ulkopuolella. Rikosylikomisario Paul Kokko kuvaa kiinniottotilannetta "kevyeksi". Pidätetyllä ei ollut asetta kiinniotettaessa. Christensen pidätettiin yleisövihjeen ja poliisin oman toiminnan perusteella. Paikalle oli hälytetty paikallispoliisin lisäksi yksiköitä Helsingistä, liikkuvasta poliisista ja rynnäkköön oli varautunut myös erikoisosasto Karhu.

Hämeenlinnaan pidätetty matkusti alustavien tutkimusten mukaan jo keskiviikkoiltana. Poliisi sai ratkaisevan vihjeen Christensen olinpaikasta eilen puoliltapäivin. Poliisin mukaan Christensen on yhteistyöhaluinen asian selvittämisessä.

Ase löytyi kotietsinnässä

Poliisi pääsi miehen jäljille varhain perjantaina. Kotietsinnässä Helsingin Pietarinkadulla löytyi murhaajan käyttämä ase ja surmahetkellä käytössä olleet vaatteet. Pietarinkatu sijaitsee Etelä-Helsingissä, lähellä surmapaikkaa. Ase osoittautui ballistisissa kokeissa samaksi, jolla kaksi poliisia surmattiin. Christensen tuli Suomeen syyskuun puolivälissä laivalla. Hän on käyttänyt väärää nimeä Martin Thogersen, jolla nimellä hän on ilmeisesti myös vuokrannut asunnon. Poliisin mukaan hänellä todennäköisesti ei ole väärälle nimelleen kirjoitettua passia hallussaan. Myös hotelli Vaakunaan Hämeenlinnassa hän oli kirjoittautunut väärällä nimellä, tällä kertaa hän käytti nimeä Kim Andersen.

Tunnettu pankkirosvo

Christensen kärsi pitkää vankeustuomiota tanskalaisessa vankilassa. Tanskalaisviranomaisten mukaan hän katosi vartioimattoman loman aikana 15. syyskuuta, jolloin hänet myös etsintäkuulutettiin. Tanskan poliisi vastusti pitkäaikaisvangin päästämistä vartioimattomalle lomalle, mutta Tanskan vankeinhoitoviranomaiset tekivät asiassa myönteisen päätöksen, kertoo Tanskan uutistoimisto RB.

Kesällä 1992 Christensen sai 12 vuoden vankilatuomion useista aseellisista ryöstöistä, panttivankien ottamisesta ja raiskauksesta. Ryöstöt hän teki vuosina 1986-1989 ja sai saaliikseen noin 5,5 miljoonaa Tanskan kruunua eli runsaat 4 miljoonaa markkaa. Christensen raiskasi naispuolisen pankkivirkailijan epäonnistuneen ryöstön yhteydessä vuonna 1987, mutta muita väkivaltarikoksia hänen tilillään ei tiettävästi ole. Sovittaessaan tuomiotaan Vridslöselillen vankilassa Christensen yritti johtaa vankilasta käsin heroiiniliigaa toisen tuomitun kanssa. Asian paljastuttua hänelle langetettiin kolmen vuoden lisätuomio.

Valokuva ja ase paljastivat

Poliisi ei paljastanut, millaisiin vihjeisiin Christensenin käyttämän asunnon löytäminen perustui. Taustalla oli Peltolan mukaan useita yleisövihjeitä ja poliisin muulla tavoin hankkimia tietoja. Helsingin poliisi ja Karhu-erikoisryhmä tunkeutuivat Pietarinkadun asuntoon varhain perjantaina. Asunnossa ei tuolloin ollut ketään. Asunnosta löytyi surma-aseen ja vaatteiden lisäksi erilaisia tavaroita, joita Christensen oli jättänyt sinne paetessaan.

Joukossa oli valokuva, jonka hän oli otattanut itsestään laivalla Suomeen saapuessaan. Tämän kuvan perusteella hänet on tunnistettu.
- Henkilöllisyys varmistui vasta myöhään perjantai-iltana, kertoo Kokko.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.