Poliisimiehen kummalliset selitykset känniajelusta eivät purreet

Korkein oikeus katsoo ratkaisussaan, ettei humalassa ojaan ajaneen poliisimiehen tapaukselle tarvinnut antaa hovioikeuden jatkokäsittelylupaa.

Epäily törkeästä rattijuopumuksesta todettiin Kaarinan Luodontiellä heinäkuussa 2010. Poliisi suistui autollaan ojaan ja puhalsi 2,62 promillen lukemat. Hän yritti pelastaa itsensä erilaisilla selityksillä.

Ensin poliisi pyysi vaimoltaan, että tämä sanoisi ajaneensa autoa. Vaimo kuitenkin kieltäytyi.

Tämän jälkeen poliisi väitti, että autoa oli ajanut tuntemattomaksi jäänyt nainen. Naista ei kuitenkaan koskaan löydetty. Poliisi ei osannut antaa tarkkoja tuntomerkkejä naisesta tai kertoa esimerkiksi tämän etunimeä.

Myös selitykset siitä, missä poliisi olisi mysteerinaisen tavannut, vaihtelivat. Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei uskonut selityksiä ja tuomitsi vuosi sitten liikennevalvontatehtävissä toimineen poliisimiehen kolmen ja puolen kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 720 euron sakkoihin.

KKO punnitsi jatkokäsittelyn edellytyksiä

Hovioikeus ei viime kesäkuussa myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa, jolloin poliisi kääntyi korkeimman oikeuden puoleen.

Korkein oikeus otti valituksen käsittelyyn, muttei muuttanut hovioikeuden päätöstä. Syyttömyyttään viimeiseen saakka vakuuttanut poliisi oli pyytänyt hovioikeutta arvioimaan näyttöä uudelleen, mutta korkeimman oikeuden mukaan syytä tähän ei ollut. Merkittäviä uusia todisteita syyttömyyden puolesta ei ollut.

Muutakaan painavaa syytä jatkokäsittelyluvan myöntämiseen ei ollut. Laissa mainittu "erityisen painava syy" ei korkeimman oikeuden mukaan ole se, että ratkaisulla oli huomattava merkitys poliisin ammatissa toimimisen kannalta. Rattijuopumustuomioita saaneet poliisit ovat yleensä saaneet potkut tai irtisanoutuneet itse.

Korkein oikeus antoi ratkaisunsa asiassa viime perjantaina, jolloin käräjäoikeuden ratkaisu sai lainvoiman. Poliisipäällikkö Tapio Huttunen Varsinais-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että kurinpitomenettelyt käynnistyvät välittömästi.

Poliisimiehen työsuhde irtisanotaan. Hän ei ole palannut työtehtäviinsä rattijuopumuksensa jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat