Mainos

Poliisille sakkoja henkilörekisteririkoksesta

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi tänään poliisikonstaapelin sakkoihin poliisikoulun tietokoneiden luvattomasta käytöstä ja henkilörekisteririkoksesta. Rangaistaviksi katsotut teot tapahtuivat Tampereen poliisikoulussa keväällä 1996. Tätä nykyä mies työskentelee määräaikaisessa poliisivirassa Lieksassa.

Mies tuomittiin 90 päiväsakkoon eli yhteensä 6 750 markan sakkorangaistukseen. Lisäksi hän joutuu maksamaan todistelukustannuksia ja oikeudenkäyntikuluja valtiolle ja poliisikoululle yhteensä liki 7 500 markkaa. Oikeus hylkäsi vahingonkorvaukset, joita valtio vaati asian selvittämisestä. Poliisikoulun atk-henkilöstö teki selvitystyötä virka-ajallaan.

Tuomitun asianajaja pitää rangaistuksen perusteluja olettamuksina ja rangaistusta kohtuuttomana. Tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Asianajajan mukaan sakko saattaa merkitä sitä, että määräaikaista virkatehtävää Pohjois-Karjalassa ei enää jatketa kevään jälkeen.

Palomuuriin aukko sisältä

Tietotekniikkaan perehtynyt mies oli vapautettu poliisikoulun atk-opetuksesta, mutta hän kehitti edelleen taitojaan poliisikoulun koneilla. Tuomion perustelujen mukaan hän oli luvatta asentanut ainakin 24 tietokoneelle internetyhteydet ja IRC-keskustelun avaavat ohjelmat. Hän pystyi Telnet-yhteydellä ohittamaan sisältä päin sisäministeriön tietoturvajärjestelmään kuuluvan ns. palomuurikoneen.

Irkkailua mies kokeili siten, että hän etäkäytti poliisikoululta kotikoneensa IRC-ohjelmaa. Yhdessä keskustelussa hän tarkisti keskustelukumppaninsa pirkkalalaisen naisen henkilötiedot vain virkakäytössä olevasta liikennetietojärjestelmästä.

Rekisteritietojen käytössä mies syyllistyi henkilörekisteririkokseen, ja asian tutkiminen lähti liikkeelle juuri siitä tilanteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.