Mainos

Poliisille moitteita sopupelitutkinnasta

Poliisin ns. sopupelijupakassa käyttämät tutkintakeinot ovat johtaneen huomautukseen eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä. Apulaisoikeusasiamies Ilkka Rautio on antanut huomautuksen Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen vanhemmalle rikoskonstaapelille, kun tämä oli kuulustelussa ilmoittanut totuudenvastaisesti Kankaanpään Mailan ex-kapteenille ja tämän avustajalle, että Kankaanpään pelinjohtaja oli jo tunnustanut sopupelaamisen. Väärän ilmoituksen antaminen on esitutkintalaissa kielletty kuulustelukeinona.

Poliisitutkinnasta tehtiin kaikkiaan kolme kantelua. Kantelijoina oli yhteensä 26 kantelijaa Kankaanpään Mailan, Oulun Lipon ja Seinäjoen Maila-Jussien vuoden 1998 joukkueista.

Kantelijoiden mukaan heitä oli muun muassa kuulusteluissa painostettu ja pidetty tarpeettoman pitkään pidätettynä sekä uhattu vangitsemisella. Lisäksi heitä oli kuulusteltu myöhäisiin aikoihin eikä heidän mahdollisuuksiaan ruokailla aina ollut turvattu. Jutun tutkinnanjohtaja ja tutkijat kiistivät kantelijoiden väitteet.

Pääosalle kantelijoiden väitteistä ei oikeusasiamiehen tutkimuksissa löytynyt näyttöä.

Vanhemman rikoskonstaapelin menettely kuulustelussa johti kuitenkin esitutkintaan. Keskusrikospoliisin tekemän tutkinnan perusteella apulaisoikeusasiamies katsoi, että vanhempi rikoskonstaapeli oli tahallaan rikkonut esitutkintalakia, kun hän oli käyttänyt kuulustelukeinona väärää ilmoitusta kanssaepäillyn kertomuksesta. Apulaisoikeusasiamies ei kuitenkaan pitänyt aiheellisena virkasyytteen nostamista, vaan tyytyi antamaan vanhemmalle rikoskonstaapelille huomautuksen.

Lisäksi apulaisoikeusasiamies antoi poliisille moitteita siitä, että kuulusteltavat eivät saaneet ruokailla säännöllisesti.

Sopupelijupakassa oli kyse elokuussa 1998 pelatuista pesäpallo-otteluista, joiden tulokset oli sovittu etukäteen vedonlyöntivoittojen varmistamiseksi. Kaikkiaan epäillyissä sopupeleissä oli kyse kahdeksan joukkueen otteluista.

Jutun tiimoilta Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 20 henkilöä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai sakkoihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.