Mainos

Poliisille lisää valtaoikeuksia

MTV:n uutisten haltuunsa saama, tuore lakiluonnos lisää poliisin valtaoikeuksia. Poliisin oikeuksia salakuunteluun väljennetään, poliisi saa luvan esiintyä väärillä papereilla ja tehdä valeostoja. Poliisi voi myös saada nykyistä laajemmin tietoja puhelinsoitoista.

Tätä melko kiistanalaista lakiluonnosta on valmisteltu parisen vuotta. Tietoja valeosto-oikeudesta ja soluttautumisesta on aina välillä tihkunut julkisuuteen. Nyt poliisilain uudistus näyttää kuitenkin varsin valmiilta paketilta. Keskeisimmät uudet keinot ovat valeosto ja soluttautuminen - järeitä keinoja nimenomaan huumeita vastaan.

Valeosto

Lakiluonnoksen mukaan poliisi voisi esiintyä huumeiden tai varastetun tavaran ostajana. Keinon käyttäminen edellyttää kuitenkin rikosta, jonka rangaistus on vähintään 2 vuotta vankeutta. Ketään ei saisi kuitenkaan yllyttää rikokseen, vaikka poliisi voisi houkutella kaupantekoon esittämällä suuriakin summia rahaa.

Valeostoa voisi käyttää myös, kun talousrikospoliisit jäljittävät ulkomaille vietyä omaisuutta. Poliisi voisi esiintyä ostajana ja jäljittää omaisuutta samalla.

Peitetoiminta

Peitetoiminnassa poliisi voi käyttää väärää henkilöllisyyttä ja vääriä rekisterikilpiä. Poliisi voisi esiintyä vaikkapa autonkuljettajana tai tarjoilijana ja myös pitää salanauhuria yllään Poliisi voisi soluttautua syvälle rikollisjoukkoon, mutta rikoksia hän ei saisi tehdä.

Sen sijaan peitepoliisi voisi suhtautua passiivisesti näkemiinsä pikkurikoksiin ja toimia myös ulkomailla. Peitetoiminta edellyttää rikosta, josta voidaan tuomita yli kuusi vuotta.

Salakuuntelu

Nykyisin poliisi ei saa sijoittaa mikrofonia tai kameraa sellaiseen tilaan, jossa epäilty oleskelee. Tämä pykälä aiotaan kumota. Ainoana rajoituksena pysyy, että poliisi ei saa salakuunnella kenenkään kotia. Vangin selliä voitaisiin kuunnella.

Lakiluonnoksessa on useita muitakin uusia oikeuksia, joista yksi on se, että poliisi saa nykyistä laajemmat oikeudet saada soittotietoja. Näitä tietoja voi esimerkiksi uhkaustilanteissa saada ennen kuin rikos on tapahtunut.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.