Mainos

Poliisille lisää valtaa EU-yhteistyön ansiosta

Poliisin mahdollisuudet käyttää pakkokeinoja rikosten tutkinnassa voivat laajeta, kun viranomaiset tiivistävät yhteistyötään Euroopan unionissa. Esimerkiksi poliisin pitäisi tehdä kotietsintä silloin kun sen on määrännyt toisen maan poliisi eikä kohdemaan laki salli sen määräämistä.

Johtaja Erkki Hämäläinen sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, että niin sanottua eurooppalaista tutkintamääräystä hiotaan direktiiviksi loppuvuoden aikana. Jos muutos tulee voimaan, se sitoo jäsenmaita.

Muutoksen myötä esimerkiksi kansainvälisten rikollisliigojen kintereille päästään nopeammin.

- Tyyppiesimerkki Suomessa on ulkomaisten tekijöiden täällä tekemien ryöstöjen selvityksen helpottuminen. Mitä nopeammin me saamme tietää, onko henkilö rekisteröity jossain muussa maassa, sitä nopeammin me pääsemme tutkinnassa liikkeelle, Hämäläinen sanoo.

Euroopan poliisien yhteistyötä pyritään lähivuosina tiivistämään monin tavoin. Tavoitteena on esimerkiksi järjestelmä, jossa poliisi voisi selvittää rikoksesta epäillyn tiedot kaikista EU-maista.

- Tärkeää on myös operatiivinen yhtenäistäminen, jotta poliisi voisi liikkua rajojen yli ja työskennellä toisessa maassa, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan uudistus olisi rikostutkinnassa vallankumouksellinen. Yhteistyötä haittaa kuitenkin tietojärjestelmien erilaisuus.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.