Poliisille ilmoitettujen raiskausten määrä nousussa

Poliisille raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta tehtyjen ilmoitusten määrä on noussut viime vuosina.

Esimerkiksi tämän vuoden neljänä ensimmäisenä kuukautena on useissa kaupungeissa tehty poliisille enemmän ilmoituksia raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta kuin kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin on koko vuoden aikana tehty.

Esimerkiksi Helsingissä poliisille tehtiin vuosien 2003 ja 2013 välisenä aikana keskimäärin 24 ilmoitusta raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta sataatuhatta asukasta kohden. Tämän vuoden tammi-huhtikuun aikana ilmoituksia on tehty jo 39 sataatuhatta asukasta kohden.

Vantaalla ilmoituksia tehtiin viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin 17 sataatuhatta asukasta kohden, alkuvuonna niitä on tehty jo 29.

Lahdessa ilmoitusten määrä sataatuhatta asukasta kohden on ollut keskimäärin 16, alkuvuonna ilmoituksia on tehty poliisille 38.

Ilmoitusten määrä kääntyi nousuun vuonna 2011. Nousua selittää osittain vuoden 2011 kesäkuussa voimaan astunut raiskaussäännöstön tunnusmerkistöön tehty lakimuutos. Ennen lakimuutosta yhdyntä puolustuskyvyttömän, esimerkiksi sammuneen henkilön kanssa, katsottiin seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Lakimuutoksessa siitä tuli raiskaus.

Raiskausrikosten muutos selittänee nousua

Raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta tehtyjen ilmoitusten määrä on kuitenkin alkuvuonna ollut suurempi, vaikka määrää vertaisi lakimuutoksen jälkeisiin ilmoitusmääriin. Helsingissä ilmoitusten määrä sataatuhatta asukasta kohden oli vuonna 2011 27, 2102 26 ja 2013 25. Tänä keväänä ilmoituksia on tehty jo 39.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erityissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan lakimuutoksen lisäksi ilmoitusten määrän lisääntymistä voi pidemmällä aikavälillä selittää raiskausrikosten rakenteellinen muutos.

– Ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista ilmoitetaan herkemmin kuin tuttujen kesken tapahtuneista raiskauksista. Usein ulkomaalaisen tekemissä raiskauksissa uhri ja tekijä eivät tunne toisiaan. Lisäksi ne ovat usein niin sanottuja puskaraiskauksia, jotka tulevat uhrille yllättävämpinä ja hyökkäävimpinä kuin esimerkiksi parisuhteessa tapahtuvat raiskaukset.

Parisuhteessa tai tuttujen kesken tapahtuneita raiskauksia ei ilmoiteta yhtä herkästi.

Muita selittäviä tekijöitä ilmoitusten määrän kasvuun voivat olla rikollisuuden määrän lisääntyminen sekä ilmoitusalttiuden nousu.

Jutun raiskausilmoitustilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta. 

Luvut kertovat vain poliisille ilmoitetuista raiskauksista. Määrä ei kerro siitä, kuinka paljon Suomessa tehdään raiskauksia. Valtaosasta raiskauksista ei ilmoiteta poliisille.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kaupungeittain.

Lue myös:

    Uusimmat