Mainos

Poliisille erävoitto Ulvilan peitetoimintakiistassa

Poliisin ei toistaiseksi tarvitse julkistaa raporttia Ulvilan murhatutkimuksiin liittyvästä peitetoiminnasta.

Korkein oikeus (KKO) on antanut asiassa väliratkaisun tänään. Päätöksen mukaan raporttia ei tarvitse julkistaa ennen kuin KKO antaa asiassa varsinaisen ratkaisunsa.

Korkein oikeus ajoi näin hovioikeuden päätöksen ohi. Hovioikeus oli aiemmin ratkaissut, että poliisin on kerrottava tutkimuksissa harjoittamastaan peitetoiminnasta kaikki ne tiedot, joissa soluttautujan henkilöllisyys tai poliisin tekniset ja taktiset menetelmät eivät ole vaarassa paljastua. Tiedot olisi pitänyt antaa huomiseen mennessä.

Hovioikeus linjasi yksiselitteisesti, ettei ratkaisuun saisi hakea erikseen muutosta.

KRP:n erikoinen kantelu

Iltalehti kertoi tänään, että keskusrikospoliisi on kieltäytynyt antamasta raporttia hovioikeuden päätöksestä huolimatta. Poliisi on tehnyt päätöksestä kantelun korkeimpaan oikeuteen.

KRP:n kantelu on siinä mielessä erikoinen, ettei siinä ole vedottu mihinkään erityiseen lainkohtaan. Kantelussa ainoastaan todetaan, että hovioikeuden ratkaisu oli epäselvä ja siinä tulkittiin yksipuolisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vastaavia päätöksiä.

Tästä huolimatta KKO ainakin pohtii asian ottamista käsittelyyn.

- Keskusrikospoliisin kirjelmä on saapunut tänne, eikä sen suhteen ole vielä tehty mitään ratkaisua. Otamme huomioon sen, että hovioikeuden käsittelyt varsinaisessa asiassa ovat alkamassa, ja pyrimme tekemään päätökset kiireellisinä, kertoo käsittelijä Timo Ojala korkeimmasta oikeudesta.

Seppo esitti poikaystävää

Keskusrikospoliisin olisi pitänyt antaa raportit hovioikeudelle huomiseen mennessä.

Peitetoimintaan kuuluvia asiakirjoja sekä raporttia sen tuloksista on vaatinut julkiseksi Anneli Auer. Hän vetoaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteisiin. Auerin puolustuksen mukaan ei voi olla yksin poliisin tehtävä arvioida, sisältävätkö asiakirjat oleellisia tietoja.

Asianomistajat ovat yhtyneet Auerin vaatimuksiin.

Poliisi kertoi käräjäoikeuskäsittelyssä käyttäneensä soluttajaa henkirikoksen tutkinnassa. "Seppo" muodosti Anneli Auerin kanssa parisuhteen, joka kesti Auerin mukaan kahdeksan kuukautta.

Seppo katosi, kun Anneli Auer pidätettiin murhasta epäiltynä syksyllä 2009. Käräjäoikeus tuomitsi Auerin aviomiehensä murhasta elinkautiseen vankeuteen viime syksynä.

Jutun käsittely Vaasan hovioikeudessa alkaa toukokuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.