Poliisilla uusi toimintamalli -perheväkivaltaa saatu kitkettyä

Englannista Suomeen rantautunut toimintamalli perheväkivallan ehkäisemiseksi on alkanut tuottaa tulosta. Usean eri viranomaisen yhteistyöllä rikosilmoitukset ovat parissa vuodessa alentuneet jopa 80 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ensi maanantaina ilmestyvä arviointiraportti.   

Kyseessä on pari vuotta toiminnassa ollut moniammatillinen riskienarviointimenetelmä (Marak), joka yhdistää paikallisten viranomaisten voimat saman tapauksen käsittelyyn. Näin väkivallan uhrin ei tarvitse hakea apua eri suunnilta, vaan yksi ilmoitus riittää.  

Myös poliisin työ- ja kulutaakka helpottuu, kun uhri on saanut nopeammin apua. Ajan myötä yhteistyö eri viranomaisten välillä tuo muuallakin säästöjä, kun saman asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä moniin eri tahoihin.  

Esimerkiksi Joensuussa ja Kontiolahdella kaksi vuotta sitten aloitetun yhteistyön jälkeen on käsitelty 53 asiakastapausta. Runsaassa 80 prosentissa tapauksista toistuva väkivallan kierre on saatu katkaistuksi, eikä uhreilta ole tullut uusia väkivaltaa koskevia rikosilmoituksia poliisille, kerrotaan Itä-Suomen poliisista.   

Koko maassa on Marak-mallilla käsitelty 260 parisuhdeväkivallan uhrin tapaukset ja tulokset ovat samansuuntaiset. Englannissa poliisille ilmoitetut perheväkivaltatapaukset vähenivät puoleen vuoden aikana, ja poliisin kustannukset alenivat kahdella kolmanneksella.  

Yhteistyötä opeteltava  

Perheväkivaltaa ehkäisevä työ vaatii, että eri ammattiryhmien toimijat oppivat työskentelemään yhdessä ja luottamaan toisiinsa ammattirajat ylittäen. Asiakas pitää ottaa mukaan työskentelyyn.  

– Hyödyt ovat selkeitä, ja tavoite on saada toimintamalli valtakunnalliseksi. Pitää kuitenkin miettiä, millaisille seutukunnille työryhmiä on järkevää koota. Juurruttaminen vaatii paljon tiedottamista ja koulutusta, arvioi kehittämispäällikkö Minna Piispa THL:sta.  

Haasteena levittämiselle on, että THL:ssä on saatu rahoitus työhön vain vuoden 2015 loppuun. Laki turvakotien rahoituksesta on valmisteilla, ja se tulee todennäköisesti voimaan ensi vuoden alusta. Sen mukaan valtio rahoittaisi laitosmaiset turvakotipalvelut, jotka kunta tai joku muu palveluntarjoaja järjestää.  

Lue myös:

    Uusimmat