Mainos

Poliisilla kuultavana useita henkilöitä poliisisurmista

Poliisien surmaajan etsinnät jatkuivat kiivaina koko päivän. Poliisit keskittivät kahden silminnäkijähavainnon jälkeen voimansa etsintöihin Helsingin Länsi-Satamassa, mutta vielä iltaan mennessä haravointi ei ollut tuottanut tulosta. Poliisisurmien selvittelyssä on myös otettu useita henkilöitä kiinni tarkempia tarkistuksia varten. Osa henkilöistä on tarkistettu kiinniottopaikalla, ja jotkut on tuotu kuultavaksi poliisiasemalle ja päästetty sen jälkeen pois. Ketään ei kuitenkaan ole pidätetty, kertoi rikosylikomisario Paul Kokko Helsingin rikospoliisista illansuussa.

Rikosylikomisario Kokon mukaan suurin osa tarkastetuista on ollut suomalaisia. Keskiviikon vastaisena yönä hotelli Palacen ryöstänyt mies puhui sujuvaa englantia.

Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa on selvinnyt, että poliisimiehet surmattiin päähän ampumalla. Käytetty ase oli järeä pistoolimallinen 9-millinen käsiase. Tutkinnallisista syistä poliisi ei edelleenkään paljasta ampumistapahtumasta ja käytetystä aseesta tämän enempää.

Karhukopla ja koirat mukana etsinnöissä

Poliisi aloitti etsinnät Länsi-Satamassa piirittämällä nelikerroksisen ruokala- ja vapaa-ajanrakennuksen kahden satamasta tulleen vihjeen perusteella aamupäivällä. Etsinnät laajennettiin päivän kuluessa koko sataman alueelle.

Etsintöjä johtavan kenttäjohtajan Ari Taipaleen mukaan poliisi lähti etsinnöissään siitä, että kyseessä on surmista epäilty mies. Sen sijaan epävarmaa oli, vieläkö mies sataman alueella liikuskelisi. Jo surmayön aamuna eli eilen rakennuksen toisen kerroksen pukuhuoneessa oli havaittu tuntematon mies, joka täsmäsi poliisien surmaajasta annettuihin tuntomerkkeihin.

Toisen havainnon hermostuneesti käyttäytyneestä miehestä teki eri henkilö tänä aamuna ennen kello seitsemää. Kun työntekijät vertasivat havaintojaan keskenään, he havaitsivat ne yhteneväisiksi, jolloin miehestä tehtiin ilmoitus poliisille pari tuntia viimeisen havainnon jälkeen.

Rynnäkkökiväärein, pumppuhaulikoin ja koirin varustautuneet poliisit haravoivat pitkin päivää tavaravarastoja ja kontteja. Paikalla oli myös poliisin erikoisjoukko Karhukopla, koska etsittyä henkilöä pidetään vaarallisena. Sataman yllä päivysti helikopteri, ja kaikki alueella liikkuvat autot tarkistettiin.

Epäilyn surmaajan arveltiin saattavan yrittää satamasta lähteviin laivoihin, mutta ainakaan vielä illansuussa häntä ei ollut tavoitettu laivoilta. Kaikkiin satamasta lähteviin laivoihin menossa olleet bussit, rekat ja autot sekä epäilyttävät henkilöt kuitenkin tarkastettiin.

Kellareiden koluamisen ohella poliisit tarkastivat muun muassa museosukellusveneen, joka oli kiinni laiturissa lähellä Tallinnan laivoja.

Surmatuilla ei luotiliivejä

Rikospoliisi kertoi tänään, että surmatuilla kokeneilla poliisimiehillä ei ollut surmahetkellä päällään luotiliivejä. Syynä oli se, että partio kuului sellaiseen hälytysvalmiusluokkaan, jossa ei anneta niin sanottuja kovia tehtäviä.

-Mainittakoon, että siinä vaiheessa, kun partio kohtasi surmaajan, ei ollut vielä tiedossa, että hotelli Palacen ryöstäjällä oli ollut ryöstöhetkellä käsiase hallussaan, Kokko huomautti.

Videokuvista ei uutta tietoa

Poliisi on saanut tähän mennessä yli 500 vihjettä surmatyöstä tai sen tekijästä. Vihjeitä tarkistetaan parhaillaan. Poliisi jatkoi surmatöiden teknisiä ja taktisia tutkimuksia tiiviisti koko päivän. Etsityn miehen tuntomerkit eivät ole enää tarkentuneet. Myöskään tutkituista valvontavideoista ei ole löytynyt uusia kuvia mahdollisesta ampujasta.

Varsinkin ulkona tehtävissä tarkistusluonteisissa kiinniotoissa poliisi on Kokon mukaan saattanut esiintyä tavanomaista paremmin varustautuneena.
-Poliisisurmista epäiltyä on pidettävä vaarallisena, ja poliisin toimintataktiset ja työturvallisuuteen liittyvät näkökohdat otetaan huomioon myös kaikissa kiinniottotilanteissa, hän selitti. Tutkimuksiin on osallistunut sekä siviilipukuisia että virkapukuisia poliiseja.

Kahden helsinkiläispoliisin surma on koskettanut tavallisia kansalaisia. Surmapaikalle Tehtaankadun ja Kapteeninkadun kulmaan oli aamuun mennessä tuotu satoja kynttilöitä ja useita kymmeniä kukkakimppuja.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.