Poliisilla jopa 200 piiritystilannetta vuosittain - linnoittautujana lähes aina humalainen mies

Mies vaihtaa vapaalle. Ottaa alkoholia, ottaa aseen. Kun poliisit kutsutaan paikalle, iskee uho.

Poliisi kohtaa joka viikko useita piiritystilanteita. Poliisihallituksen arvion mukaan tilanteita on noin 200 vuodessa.

Piirityksen kohteet ovat lähes poikkeuksetta päihtyneitä tai mielenterveysongelmaisia miehiä, jotka eivät pysty kontrolloimaan käyttäytymistään. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan piiritykset kuormittavat poliisia jo nyt turhan paljon.

- Kaksi sataa on erittäin kova luku, mutta niin se maailma vaan tällä hetkellä menee. Ja poliisin pitää siihen reagoida.

Piiritystapaukset syyniin

Poliisi harkitsee ryhtyvänsä jatkossa tilastoimaan erikseen piiritystilanteita ja analysoimaan tarkemmin toimintatapojaan niissä. Tällä hetkellä tarkkoja tilastoja tai tarkkaa seurantaa ei ole, vaan MTV3 Uutisten saama arvio perustuu poliisihallituksen arvioon tilastoimiensa rikosnimikkeiden perusteella.

Analyysin tarkoituksena olisi arvioida sitä, miten tilanteisiin varustaudutaan tulevaisuudessa. Poliisitoimeen kohdistuu tulevina vuosina suuret säästöpaineet. Poliisiylijohtajan mukaan piirityksiin varautumisesta ei kuitenkaan lähtökohtaisesti voitaisi tinkiä.

- Me pyrimme analysoimaan näitä tilanteita yhä tarkemmin, muun muassa millaista kokonaisuutta piirityksiin lähetetään jatkossa. Mietimme myös sitä, onko piirityksissä ollut sopiva määrä tai liian vähän tai liian paljon poliiseja ja sen mukaan teemme päätöksiä.

Pakko pelata varman päälle

Suurta karsimista piiritystilanteisiin lähtevistä joukoista ei aiota tehdä.

- Poliisin on pakko pelata näissä varman päälle. Mitään muuta filosofiaa ei voi olla.

Yleensä tilanne muuttuu piiritys- ja linnoittautumiseksi silloin, kun poliisi menee kotihälytystehtävälle ja kohtaa siellä aseellista vastarintaa tai sen uhkaa. Piiritykseen ajaudutaan yleensä myös silloin, kun poliisi menee noutamaan etsintäkuulutettua.

- Kentällä oleva yleisjohtaja aina harkitsee, tarvitaanko paikalle esimerkiksi karhuryhmää vai ei. Mutta koko perusstrategia perustuu siihen, että normaali ulkopartio voi mennä tilanteisiin mukaan. Sen takia olisi erinomaisen haittaavaa, jos partioita jouduttaisiin vähentämään.

Tyypillisesti piiritetty alue on eristettävä ja tehtävälle joudutaan hälyttämään useita poliisipartioita tuntikausiksi. Viimeksi torstaina Keiteleen tapauksessa piiritystilanteessa oli aamupäivän aikana kiinni viisi poliisipartiota.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 3.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat