Mainos

Poliisilla ei viitteitä kasvattilasten päätymisestä ihmiskauppaan

Poliisi ei ainakaan toistaiseksi ole käynnistänyt omaa tutkintaa somalialaisten pakolaisten huimasti lisääntyneistä kasvattilapsihakemuksista.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että maahanmuuttovirasto on pahasti ruuhkautunut somalialaisten maahanmuuttajien perheenyhdistämishakemuksista. Viraston mukaan hakemusten määrän kasvu ei selity pelkästään Somalian vuosia jatkuneella sekasorrolla. Lähes jokaisessa perheessä on nykyisin kasvattilapsi, kun aiemmin hakemukset olivat harvinaisia.

Somalialaisia epäilläänkin väärinkäytöksistä. Raportin mukaan perheenyhdistämisjärjestelmää voidaan käyttää myös ihmiskauppaan. Viraston raportin mukaan 70 prosenttia 13-17-vuotiaista hakemusten kasvattilapsista on tyttöjä.

- Se ei ole mikään rikos, että hakemuksia on jätetty. Varmasti virastossa pohditaan, millä tavalla lupia myönnetään jatkossa. Poliisilla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mitään tutkintaa näiden mahdollisten väärinkäytösten osalta, sanoo rikostarkastaja Per Ehrstén poliisihallituksesta.

Tyttöjen joutumisesta esimerkiksi ihmiskaupan pelinappuloiksi ei poliisin mukaan ole ollut aiemmin viitteitä.

- Kun asia kehittyy, on mahdollista, että myös poliisilla on rooli asioiden tutkinnassa. Nyt täytyy ottaa pieni aikalisä ja katsoa, mistä on kyse.

Ehrstén kuitenkin myöntää yhtäkkiä paisuneen hakemusmäärän ja niiden vääristyneen sukupuolijakauman kuulostavan oudolta.

Maahanmuuttovirastolla menee tällä hetkellä jopa kaksi vuotta kunkin kasvattilapsihakemuksen käsittelyyn ruuhkan vuoksi. Jonotusaika on laiton, mutta hakemusten käsittelyyn ei ole lähiaikoina tulossa lisää resursseja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.