Poliisilaitosten vähennys huolestuttaa järjestöjä

Tuore asetus vähentää poliisilaitosten määrää vuoden 2009 alusta lukien 24:ään nykyisestä 90:stä.

Poliisilaitosten hupeneminen huolestuttaa kansalaisjärjestöjä. Ne haluavat, että kansalaisten yhdenvertaisuus säilyy myös jatkossa. Siksi järjestöt vaativat, että ruotsin kielen asema on turvattava, vammaisten ja kuurojen on saatava palveluja muiden tapaan ja poliisin sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistyö pysyy.

Valtioneuvoston viimeviikkoinen asetus vähentää poliisilaitosten määrää vuoden 2009 alusta lukien 24:ään nykyisestä 90:stä. Nyt on päätetty pääpoliisiasemista ja poliisiasemista: muista poliisin palvelupisteistä päätetään ensi keväänä.

Kansalaisjärjestöt kertoivat kantansa kuulemistilaisuudessa tänään Säätytalossa Helsingissä. Puhetta johtanut sisäministeri Anne Holmlund (kok.) vakuutti, että poliisin on taattava kansalaisille jatkossakin perusturvallisuuspalvelut koko maassa.

- Tämä tarkoittaa, että niin taajamissa kuin harvaan asutuilla seuduillakin on myös tulevaisuudessa saatavilla poliisin hälytys-, valvonta- ja tukipalveluita. Poliisin on turvattava palvelut niin suomen kuin ruotsin kielellä siten, että jokainen voi asioida poliisissa omalla äidinkielellään, hän sanoi.

Palvelupisteiden vuoro keväällä

Ensi keväänä harkitaan, mitä poliisin palvelupisteille tehdään. Niissä ei ole tarjolla kaikkea peruspalvelua, vaan niissä hoidetaan esimerkiksi lupa-asioita kuten passeja, ajokortteja ja ampuma-aselupia.

- Palvelupisteiden henkilöluku on poliisiasemia huomattavasti pienempi. Palvelupisteitä on koko maassa reilut sata, kertoo hankejohtaja Tiina Eränkö sisäministeriöstä.

Keväällä harkitaan, säilyvätkö palvelupisteet ennallaan, mikä osa muutetaan muiden viranomaisten kuten kunnan, Kelan tai verotoimiston kanssa toimiviksi yhteispalvelupisteeksi, mikä osa muutetaan palveluautoiksi tai lakkautetaanko joitakin pisteitä.

Muutoksessa halutaan Erängön mukaan kuitenkin varmistaa, että lupapalvelutkin säilyvät myös harvaan asutulla alueella kohtuullisen matkan päässä kansalaisista.

Etäisyys heikentää tasa-arvoa

Kiteen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Heikki Kössin mielestä lupa-asioiden hoitoon saataisiin kansalaisten tasa-arvoa kaksihinta-järjestelmällä, joka perustuisi luvanhakumatkan pituuteen.

- Kaksihinta-järjestelmän raja voisi olla esimerkiksi 40 kilometrin säteellä luvan myöntämispaikasta. Tätä lähempää tulevalle asiakkaalle passi maksaisi 40 euroa, mutta syrjempää tuleva saisi sen 30 eurolla. Säästöllä voisi maksella auton bensakuluja, Kössi ehdottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat