Mainos

Poliisilaitokset arvostelevat poliitikkoja ja omaa johtoa

Poliisilaitokset arvostelevat niin poliittista johtoa kuin sisäministeriötä poliisin resurssipulasta. MTV:n uutisten kyselyssä selvitettiin millaisia ongelmia suurimmilla poliisilaitoksilla on. Kuva on varsin synkkä.

Poliisin henkilöstö- ja rahapula on ollut tiedossa jo pitkään, mutta MTV:n kyselyn perusteella tilanne näyttää vain pahenevan. Kysely lähetettiin 20 suurimmalle laitokselle, 19 niistä vastasi.

Kaikki poliisilaitokset nimesivät poliisin keskeiseksi ongelmaksi resurssien puutteen. Tehtäviä on liikaa suhteessa poliisien määrään, joten osa tehtävistä jätetään tarkoituksella hoitamatta.

Jyväskylän poliisi toteaa suoraa, että Suomen poliittinen johto ei ole kiinnostunut sisäisestä turvallisuudesta. Oulun mukaan poliitikoilta puuttuu halu tai into poliisin ongelmien korjaamiseen. Siitä kärsivät kansalaiset.

Vikoja nähdään poliisissakin. Kuopion poliisin mukaan poliisiorganisaatio on vanhanaikainen ja liiaksi irrallaan muusta yhteiskunnasta. Porvoon poliisin mukaan ongelmia on poliisin johtamisessa. Mikkelin mielestä poliisilla on välillä kateissa kyky keskittyä olennaiseen. Helsingin mukaan poliisihallinnon omat odotukset ja tavoiteasettelut eivät aina ole realistisia.

Monien laitosten milestä poliisin resurssit jaettu väärin. Muuttovoittokuntiin ei ole saatu lisää poliiseja. Porin mukaan poliisitoiminnan painopistealueet pitäisi määritellä selkeästi. Kaikkeen ei riitä aikaa.

Poliisikoululle myös moitteita

Moitteita saa myös poliisikoulu. Helsingin, Lahden, Lappeenrannan ja Rauman mukaan ajoittain on vaikea täyttää virkoja, koska koulutus ei ole vastannut tarvetta.

Helsingin mukaan rikostutkijoiden rekrytointi on vaikeaa, koska nuoret poliisimiehet haluavat olla mukana "todellisessa toiminnassa".

Poliisin äskettäin julkaiseman tulosuunnitelma 2002-2005 mukaan peruslähtökohta on, että turvallisuustilanne ei heikkenisi vuoden 1999 tasosta. Todellisuudessa kuitenkin poliisin määrärahat lähivuosina vähenevät.
Laajempi selvitys kyselystä löytyy Internetistä. Poliisin tulossuunnitelma on nähtävissä Poliisin sivuilla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.11.).

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kari Häkämies myöntää ongelmat, mutta toteaa, että Suomessa on turvallisempaa kuin muissa Pohjoismaissa.

Kymmenen uutisissa (06.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.